om mig
OM MIG

Smilla Träningsklädd 2001

Fanny sover under ett löpbandspass

Mor och Far
Min syster Zsofia med Smilla
Jag heter Anders Szalkai, och föddes 1970 i Helsingborg (Skåne). Jag "härstammar" från Dalarna och Ungern, och växte upp i en liten by, Fjärestad, utanför Helsingborg.
Från Fjärestad har jag senare "avancerat" eller "degraderats"beroende på hur man ser det via Helsingborg till min nuvarande hemvist Stockholm.
Jag kom till Stockholm för att studera på GIH (se meriter) 1991, och har bott på "alla" sidor i stan men mest i Vasastan.
2011 flyttade vi till Älta.

Min mor, Margareta, kommer från Åselby (Borlänge) i Dalarna, och min far, Laszlo, kom från byn Doboz i sydöstra Ungern. Min far kom till Sverige 1956. Liksom många andra Ungrare lämnade han sitt hemland under revolten. Han hamnade först i Skåne, men gruvarbete förde honom till Dalarna där han träffade min mor. Dom flyttade till Skåne, gifte sig och efter bröllopsresan genom Europa på en Vespa fick dom först en dotter, min syster Zsofia som föddes 1968. Jag själv kom till världen två år senare.
Min mor bor kvar i det hus jag växte upp, men min far gick bort i cancer redan när jag var 16 år.
Numera har jag en "egen" liten familj. Tillsammans med min fru Annika har jag två döttrar, Smilla som föddes den 10 september 2001 och Fanny som föddes den 8 oktober 2008.


LÖPAREN

Jag har alltid sprungit! Vi sprang barfota på grusvägen hemma runt kvarteret, förstår än idag inte hur fötterna klarade alla stenarna?!
Mitt första lopp gjorde jag när jag var 12 år, då sprang jag Helsingborgs stadslopp "Springtime", för att slå min klassföreståndare. Jag slog honom, och hade 48 på milen.
Jag började med friidrott strax innan jag fyllde 13 år, och gick med i den lilla Helsingborgsklubben IS Göta.
Där höll jag i början på med alla grenar, men fastnade mest för att springa. Mycket tack vare den tränare som betytt mest för mig i min löparkarriär, Alf "Affe" Nilsson. Han sa att jag aldrig kunde bli något pga min aviga löpstil, men han tog sig ändå an mig, och sakta men säkert slipade han bort lite av avigheterna.

Jag tävlade på medeldistans i ungdomsåren, och i juniorålder blev det mer längre sträckor.
Första maratonloppet kom när jag var 19 år, 1989. Då var jag på avslutningsskolresa i Paris med min gymnasieklass. Paris Marathon affischer hängde på stan, och jag och en klasskompis, Håkan Tell, efteranmälde oss och sprang. Jag kom 32:a av runt 10000 löpare på 2:32:48 (Håkan hade 3:33), och med tanke på min träningsmängd (se träning/tävling) anade jag att jag kanske hade lite talang för längre sträckor.

Det dröjde dock till 1992, innan jag provade maraton igen, då gjorde jag min "seriösa debut" i Frankfurt Marathon. Efter maran i Frankfurt var min maratonkarriär igång, och från 1993 och framåt har jag tävlat för Spårvägen. Jag hade dock börjat träna med klubben redan 1992, så jag känner det som jag är maratonskolad i klubben.

Fakta: Längd 182cm
Träningsvikt 66kg
Tävlingsvikt 64kg
Uppmätt testvärde på löpband: 79
Vilopuls: ca 32 när formen är på topp