ARKIVET 2004 (augusti-december)

 


BILDER o REFLEKTIONER

27 december 2004
Känns lite futtigt att rapportera om träningen när en så stor katastrof inträffat;
som säkerligen berör många både direkt och indirekt. Vet att några elever från löpar-gymnasiet skulle fira jul borta i katastrofområdet. Hoppas innerligt att alla kommer till
rätta!


Hur som helst är jag precis hemkommen från ett pass på Bosön; såpass igång nu att jag körde med storfräsarna Sjöqvist och Claesson; + en lovande "adept" från löpet; Scheller! "Sjökan" var den som körde klart mest o bäst; 6x2000m med 90" vila; för min egen del är jag ändå nöjd med mina 5x(1000-400) + 3 till 400m. Mina "dragningar" gick på 2:57-2:55-2:54, och snittet på 2:57/70. Sjöqvist imponerade med progressivt från 5:55 ner till 5:43; och att betänka hade han dan innan kört sin lite snabbare dist inne i Sätra för att slippa snön; 11km på 34:20.....

Förutom egen träning, hade jag dessutom förmånen att "klocka" en några kg för tung Sunneborn; en 300-ing där jag meddelade mellantid efter 200; 22:8 och under 35 "imål". Minst sagt imponerande!!


24 december 2004
GOD JUL till alla läsare; nu väntar vi på tomten och pappa har redan tränat klart!
Det blev ett traditionellt julaftonslångpass; 31-km innan frukost!


22 december 2004
Någon skillnad mot tidagare? Hittar ni något "fel" men nu "rätt" på bilden nedan?

som dom uppmärksamma läsare ni är, ser ni att jag bytt "märke" och gått över till storsatsande PUMA. (har inte hunnit byta spiksen än..!)
Ett stort beslut för mig, och givetvis inte helt lätt efter 8 bra år hos Nike.
Nike har stöttat mig på ett bra sett både i med och motgång.
Nu skiljs vi som vänner och jag tar mig an en annan utmaning; att få andra
löpare att testa och finna att Puma, som är ett starkt varumärke inom många idrottsområden, numera har riktigt bra löparskor och dessutom satsar stort för att gynna både svensk elit och motionslöpning.
SÅ NÄSTA GÅNG NI SKA HA NYA SKOR, testa ett par PUMA innan ni bestämmer er. Vi kommer starkt och HAR BRA SKOR!

Givetvis var det ingen lätt process att byta, utan jag har först testat Pumas
produkter. Det är grunden för att kunna verka för märket.
Nu är det inte bara ett byte av märke som löpare utan rollen är lite större för mig. Jag kommer helt enkelt förstärka Puma i deras stora satsning på både svensk friidrott och svensk löpning. Jag kommer att börja jobba för företaget, och fått en riktigt bra deal som medför att jag fortsätter min egna satsning främst mot 2005 års Stockholm Marathon och sedan kanske även mot EM i Göteborg 2005.

Beslutet att gå vidare till Puma var svårt gentemot "min Nike-själ" men även med tanke på mitt nya jobb på löpargymnasiet i Sollentuna. Nu får jag försöka avsluta det jobbet på bästa sätt så att det blir bra för de elever som jag ansvarar för.
Bilden ovan togs på dagens "tekniklöpningspass" i Sätra; frisk igen efter lite förkylning och flöt igenom 3x(400-300-200-100), på runt 66-47-31-14.(vila 60").
Fakiskt riktigt nöjd med flytet i löpningen!

21 december 2004

Förkylning har stört löpningen i helgen, och det sitter tyvärr i än. Hann dock med ett riktigt bra pass inomhus innan förkylningen bröt ut; ofta är det så att man får till bra pass innan "en sjuka byter ut". Hur som helst körde jag ganska lätt inomhus, och "flöt" bla en 1000m på 2:50:6, vilket visar att benen nu är helt ok efter Singapore. Annars har jag fortsatt varit lite vaklande mentalt efter "missen" i Singapore, men visst lutar det åt att jag kör igång igen; för att visa att där finns lite till.....
I övrigt är det andra stora beslut som ska tas idag; som påverkar liv o löpning. Återkommer med mer om det imorgon eller ikväll!

13 december 2004
Jag har fått endel förfrågningar ang de "olika" frisyrerna" på bilderna från Singapore! Det var såpass varmt och hög luftfuktighet att jag kände att det inte var "läge" för min sedvanliga "mössa" under loppet. Mössan hade stängt in värmen än mer, så det fick bli till att klippa av håret istället. Hittade en frisör dagen innan loppet som fick "fria händer", och klippte mig i drygt 1 timme! (jag ville bara få av det....men han ville lite mer, men när han dessutom ville lägga in lite "slingor" sa jag stopp!
Kanske var det avsaknaden av min mössa som gjorde att det blev 2:34?

Hur som helst har jag nu joggat en vecka, och dessutom faktiskt fått in ett pass med "lite fart ". Började i helgen på en juniortränarutbildning på Bosön (i friidrottsförbundets regi) och ett av ämnena på programmet var förevisning av OBLA-test och V02-max test med Lennart Gullstrand; och jag fick bli försöksperson.
OBLA gav en tröskelfart på 3:00 (lite för bra?!), och VO2-max gav mig ett testvärde på lite drygt 74(ml/min/kg); noteras dock att jag vägde in på dryga 67kg och att jag var lite stum i benen!
Har tidigare mätt upp mitt "testvärde" till 79, dock på lättare kropp (knappa 65kg)!

I övrigt var kursen bra, just själva VO2-max/OBLA kändes dock som lite överkurs för sprint/kast/hopp tränare. Men jag fick med mig lite nytt både från styrke och biomekanikföreläsningar!

Börjar också så smått komma tillbaks "mentalt", men har ännu inte kommit så långt att jag börjat planera igen; håller igång på känsla, och för att jag gillar att springa! Har dessutom massa funderigar som rör löpning/framtid etc, så satsningsbeslutet får
jag vänta med! Totalt 68km, med ca 3km sammanlagd "högre fart". (OBLA+VO2-test)
Luciabild är lämpligt idag;9 december 2004

Joggat igång lite lätt igen, och benen känns ok (lite stel). Fortfarande lite "knäckt" efter den misslyckade Singaporeresan, men det börjar släppa.
Tackar för "mail-supporten" både innan och efter loppet.
Med en period lugnare träning hittar jag förhoppningsvis tillbaks till hårdare målinriktad träning. Två bilder från loppet;

5 december 2004 i Singapore
38:e plats på 2:34:27, med bla 20! Kenyaner framför mig! (33 Kenyaner startade!!)
Enligt chip-passeringarna låg jag precis 6 min efter täten vid ca 28km!

Hade hoppats kunna rapportera ett positivt lopp, men tyvärr stapplade jag imål på 2:34:27 lååångt bak i resultatlistan.
Startade bra och allt kändes bra; körde ett "lugnt" upplägg för jag visste att värmen skulle vara tuff. Hade strax under 1:12 halvägs, och höll den farten till ca 28km, sen stumnade jag totalt. Var påväg att stanna och kliva av flera gånger, men tvingade mig med plågsam jogg in i mål.
Mycket besviken och missnöjd och fundersam. Visst var värmen tuff, (runt 30-32 + hög luftfuktighet) men det känns inte som jag bara kan skylla på det, utan nu efteråt känns det som "värmen borttaget" hade jag ändå inte klarat hålla steget. Får smälta det här några dagar, men jag ska erkänna att det känns mentalt tungt; ville ju haft ett litet kvitto på att "jag e påväg tillbaks", och det gav inte det här loppet.

Vinst och banrekord för Kenyanen Philip Tanui på 2:17:02 (Helen Cherono vann dam på 2:39:37); för svenskt vidkommande var det Tommy Persson som hade ban-rekordet på 2:18:30 från 1984.
I år hade arrangörerna dock ett riktigt rekordfält.
Mer svenskt; till ingen tröst, så var det bättre än på två år iallafall; ifjol bröt Said Regragui och året innan det hade Runar Höiom 2:36:27.
Nu får jag vara lite kulturell och besöka Hotel Raffles "longbar" där Singapore Sling uppfanns!

Lite mer om "inför loppet" på iaaf´s hemsida: http://www.iaaf.org/news/Kind=2/newsId=27945.html

En "mobil-bild" innan loppet:


4 december 2004 i Singapore
Till startlistan (se nedan) verkar en 2:06 löpare tillkommit; har ialla fall sett årets Stockholm Marathon vinnare Joseph Riri som sedermera gjorde 2:06 i årets Berlin Mara (2:a).
Själv har jag nu joggat, och jag ska inte klaga, lite varmt.... men jag känner mig frisk o hel, lite resstel men ändå ok känsla i löpningen! Har kört 2st 5km joggar kompletterat med stretch och 3 lugna koordinationer i samband med "sista" 5km joggen.

Det blir till att kämpa på!? Får sikta in mig på att ta dr Carlborgs Milanotid (2:27)och bli helgens snabbaste maratonsvensk; Måns Höjiom kör i Lissabon.
Visste förutsättningarna när jag valde Singapore (även om jag trodde det skulle kännas mindre fuktigt), och valet var just med tanke på att tidsfixeringen inte skulle bli så stor i mitt "comeback-lopp".
Känslan och placeringen i loppet avgör om jag blir nöjd eller inte. Lite nervös, som det ska vara...

3 december 2004 i Singapore

Låååång resa. Via London har jag nu kommit fram till Singapore;
Givetvis lite res-stel men körde lite "genomblödning" med Compexmaskinen på flyget. Folket "runtikring" tittade lite konstigt när jag kopplade på elektroderna...men vad gör man inte för pigga ben!
Hur som helst är det varmt här; fick en liten chock när jag klev ut ur flygplatsen; 32 grader och rikigt fuktigt, nästan "svårt" att andas initialt!
Hur som helst är det lika för alla!!! Har inte joggat än, utan mer skött det praktiska o sovit någon timme.
Ska snart ut på en lite jogg, och då lär jag känna mer på "värmen/fukten". Återkommer imorgon igen, med känsla/mål etc.
Tills dess kan ni få ett "axplock" ur startlistan:

Favorit är nog fjolårsvinnaren John Kelai från Kenya, han har inte bästa tiden men kan banan/vädret och har i år bla vunnit Bryssel Marathon på 2:10:52. Snabbast i herrfältet är Etiopiern Semertu Alemayehu som gjort 2:07:45..., vidare Ryssen Leionid Shvetsov som troligen kan vädret eftersom han var 15:e i OS i Athen (2:15) och har ett pers på 2:09:16. En farlig ryss till Dimitri Kapitanov med pers på 2:09:32. Sen kommer ett "gäng" Kenyaner till med Phillip Tanui i spetsen med pers på 2:09:56 och vinst i Trieste marathon i år (2:12)...jag skulle kunna fortsätta.... I personbästa (2:12:43) är jag "rankad" 14:e i herrfältet; och jag är inte direkt i personbästaform....så förutom väder blir det tufft i det här startfältet. Men maran är maran!!!!!

1 december 2004

Magen har repat sig, och jag fick in ett lättare kvalitepass igår i Sätra. "Körde på jobbtid" dvs sprang lite med eleverna på löpargymnasiet;
För egen del blev det först lite draghjälp åt tjejgruppen, sen mer konkret 3x800/200m på ca 2:22-31:0(lång vila).
Kändes väl "sådär", men är nog frisk nu...så beslutet är att åka iväg till Singapore och göra en "seriös" comeback!
Innan avfärd ska dock nästa års löpargymnasie-elever testas(idag), hårdare konkurrens än någonsin för att komma in; så "89-orna" ska intervjuas och "testspringa" etc.

29 november 2004
Förra veckans "brasklapp om inga nya sjukdomar", höll inte!
Först insjuknade Smilla i "vinterkräksjukan", trodde först jag skulle klara mig, men på fredagen började jag känna mig dålig och natten mot lördagen bröt det ut rejällt!
Sjukan innebar givetvis att jag inte riktigt kunde fullfölja "planen" träningsmässigt.
Början av veckan innehöll ett bra bandpass med kortare fartbitar (totalt 6km kvalité) och sen ett lättare backpass (även det på band pga snöunderlaget). På lördagen hade jag planerat en snabbdistans (mitt "testlopp" inför maran) över 5000m; men av det blev det inget...provade dock passet på söndagen istället; men var nog lite "matt" (hoppas jag) för jag orkade inte rikigt så fort som jag ville; hade 15:28.
Inte helt slut, men ej heller så bra flyt som jag hade hoppats på!
Tyvärr kom även magsjukan tillbaks en sväng natten till idag.....
Hoppas dock att det släpper helt nu och jag får in ett lättare kvalite innan jag åker iväg till Singapore.

Veckans första bild från Smillas gympa-avslut;


22 november 2004
Körde på med en "sista" 160+ vecka. Totalt blev det 166km på 6 dagar. (efter lördagens långpass hade jag en 48h-vila, lördag fm till idag måndag fm). Nu kan jag alltså räkna ihop tre bra veckor;
164-163-166km inkl fartöjande kvalité.
Så om inga nya skador....sjukdomar kommer,
är det Singapore Marathon den 5/12 som gäller!

Givetvis har nu Annika blivit sjuk....så det gäller att klara sig från det!

Veckans kvalite-träning bestod ett fartlekpass på band, ett lätt backpass (kort backe) ute innan snön, och sen ett "fartpass" inomhus.
På banpasset frångick jag senaste veckornas "400-ingar" och bröt av med lite längre löpningar men ändå i överfart; 2x1000+4x500 med 60" vila. Progressiv fart hela passet där jag startade första 1000 på 2:57 och avslutade sista 500 på 1:23. (totalt alltså fortfarande "bara" 4km).
På lördagen körde jag mitt "sista" långpass innan Singapore, och pga snön fick jag planera om passet lite; totalt blev det 146 minuter (35-36km) fördelat på på runt 17-18km ute i snö och kyla och sen lika långt inne på löpband i lite högre fart och 26 gradig fuktig värme! (passade på att testa tävlingsskon som jag ska ha på maran, för att se hur foten/skon passar i varmt/fuktigt)
Som helhet riktigt nöjd med veckan, och nu kommer jag att trappa ner lite under de knappa 2 veckor som är kvar till loppet.

Det som jag är lite missnöjd med är andra glada för; SNÖ!


15 november 2004
Förra veckan var min bästa träningsmässigt på mycket länge. Inga superpass, men rytmnen i löpningen kändes klart bättre än på länge. Körde ungefär samma veckoprogram som föregående vecka, men la även till ett lätt backpass. Jobbat vidare med lite snabbare löpning (utan syra/kort vila) och körde mina "standard-400". Hade sällskap av Lars och Patrik, och snittade 68,1 på 10x400. Kan tyckas lite upprepningar (10st) för en marathonlöpare, och viss skulle jag behöva köra fler intervaller, men just nu är det vad jag orkar om jag ska kunna utveckla lite överfart till ev mara den 5/12.
Känns som det kommer lite fart; för på helgens långpass körde jag en fartökning i mitt långpass (efter 22km) inne på Bosön över 5000m och hade i jämn fart 15:38. I övrigt gick dock långpasset i lugn fart, så snittet blev runt 4:00. Totalt blev det 163km + compex och allmänstyrka!

En bild från jobbet; löpargymnasiet samlas
inför grustagspass....;


8 november 2004
Hittade lite bättre flyt i löpningen under veckan som gick, och inga skadeproblem....och inga nya olyckor....
Byggde på med några km till; totalt 164km med helvila på söndagen
(48-timmars helvila; lördag fm till idag måndag fm).
Veckan bestod av både distans och kvalité. Jobbade vidare med att få upp farten, hade nu 68:7 i snitt på 10x400m inne (kort vila), och körde även en fartlek på löpband över 10km.
Veckans långpass gick inte lätt, men klart bättre flyt än förra veckan; behövde inte tänka varje steg för att komma framåt....
Höll nu 3:55min/km i snitt över 35km (med lugn inledning och avslutning).
Hoppas kunna fortsätta och utveckla farten under kommande vecka.
I övrigt kändes det givetvis trist att inte stå på startlinjen i New York, men i dagsläget hade jag inte haft där att göra mer än som "turistlöpare"!
Nu fick jag nöja mig med att kommentera loppet på Eurosport, och få inspiration till comeback!

Veckans bild; Hallowen hälsning från Smilla:


1 november 2004

Igång igen!, trots lite "onda o sårspricka" i den skadade foten jobbade jag ihop 155km. Inget riktigt flyt och bra känsla i löpningen, men det kanske inte är så konstigt med tanke på senaste veckornas skade/sjukdoms strul.
Ska jobba mig tillbaks till bra rytm i löpningen igen!!
Förutom distans bestod veckan av ett inomhuspass (för att få lite fart i benen) i Skåne med Lars Andersson; 10x400m på strax under 70". Ett lugnt fartlekspass (10km) på band och ett långpass som gick segt från första steget.....tråkigt men en skön känsla när man trots oflyt genomför 35km...(snitt 4:04)
En bild från Skåne;


IS Göta samlas för pass i Pålsjö skog. I förgrunden
Lars Andersson, som höll sällskap på veckans innepass


24 oktober 2004

Startat upp löpningen igen om än något halt....svårt att springa helt normalt, men foten läker lite varje dag.
Fram till torsdagen bestod träningen av två cykelpass (hade svårt att motivera fram ett hårt pass = halvhård cykling), lite allmänstyrka och träning med Compexmaskinen; Kör ström på lår/vader och håller på så vis igång muskulärt utan att fresta på foten alls.Körde både "uthållighet" och styrka (olika frekvensprogram).
Funkar bra, för normalt sett känner man direkt efter 6 dagars löpvila att man tappat muskulärt lite grann = uppstartträningsvärk. Nu slapp jag de uppstartsproblemet.
Tyvärr dock alltså svårt springa normalt. Tenderar springa på utsidan av foten. Får vänta med löpkvalite, eftersom jag tror jag lätt drar på mig någon "kompensations-krämpa". Hur som helst joggade jag ihop 109km (torsdag-söndag) inkl ett lugnt lördagslångpass på 34km
Roligare o upplyftande bild denna veckan;
Smilla var ensam på löpbandet denna veckan....


18 oktober 2004

Tyvärr fortsatt "strängt" löpförbud, och nu även penicillin;


17 oktober 2004
Katastrofvecka....Benen helt ok efter halvmaran förr veckan, kändes knappt alls = visar nog på att jag sprang med bromsen i!
Ett lätt backpass på tisdagen som kändes ok, och sen tänkt banpass som tyvärr blev uppskjutet eftersom det visade sig att hallen var bokad när vi kom dit (med
Patrik). Sköt på passet till veckoslutet; men då blev det inget pass heller; Löpförbud efter att jag på fredagen fått in en pinne i foten (djupt), med skada på fotmuskel o stor infektionsrisk.

Läkaren ville inte sy igen med mer än två stygn pga infektionsrisken. Ganska ont när bedövningen släppt. Stelkrampsspruta och återbesök på måndag nästa vecka....
Frågan är hur gick det till? Som jag skrev har jag börjat ett nytt jobb som tränare Sollentuna löpargymnasium .

Första veckan har jag mest kännt mig som passiv åskadare till de andra tränarna på gymnasiet; Ola Liss och Richard Edman, men på sikt kommer jag nog in i rollen som tränare.
Hur som helst så stod det aeroba intervaller i mosse på fredagsprogrammet för eleverna. Jag tänkte att det skulle vara kul att vara med på passet. Valde ett par skor, som jag kände att jag kunde slänga efter passet; tyvärr en lite för "tunn" sko. Kände att det small till lite i foten redan efter 10m; fullföljde dock 2 minuters intervallen. När jag stannade, var det hål i skon och sipprade ut lite blod; kände att jag inte skulle köra fler intervaller, men inte att det var riktigt allvarligt förren efter passet när vi kom tillbaks till löpargymnasiet. (då jag tog av skon)
Åkte till "sjukan" och kollade såret; tydligen djupt...hade skadat muskulärt men ingen skada på sena/skelett. Så fort jag försöker gå börjar det blöda direkt och kan inte använda foten riktigt; så läkarens löpförbud verkar få gälla......
Så just nu vet jag inte vad målet är; bara att bli frisk och kunna träna på utan avbrott. Dock klart med en ersättningsmara för New York; ett lopp den 5/12 istället. Hur det nu blir får jag avvakta.10 oktober 2004
Veckan gick i förkylningens tecken, fick inleda med jogg men på torsdagen testade jag lite lätt kvalité i Sätra som gick ok. Dock bara korta intervaller o lång vila (= fart, utan hög puls). Trots lite förkylning kvar, åkte jag på lördagen till Liverpool tillsammans med dr Carlborg. På söndagsagendan stod en halvmara i nämnda stad.
Kylslaget o blåsigt väder och "point to point course" med målet klart högre beläget än starten gav en tuff bana. Startade bra, och låg med i 1:08 tempo första 7km, sen började jag tappa både fart och steget; men fullföljde in i mål på 1:12:10 (9:a). Dr Carlborg sprang riktigt bra och kom imål som 5:a på 1:08:34 (gav 200£ att ha på kvällen!).
Vinnaren hade 1:05:20, och jag skulle tippa att väder/bana nog gjorde drygt en minut på vinnartid.

Jag o Dr Carlborg vid den husvagn i Liverpool som vi och Kenyanerna bodde i.....

För egen del gav loppet beskedet att jag helt enkelt inte är redo för maran redan den 7:e November (New York). Jag får skjuta på riktiga comebacken. Kan konstatera att jag tappat lite i styrka under de senaste veckornas sjuk-strul. Orkar inte hålla uppe steget = tappar för mycket fart, och då försvinner även kämpaglöden lite...
Veckan totalt gav 132km, och alltså i det ett 21km-pass i 3:25 o ett lätt banpass med fart.

10 oktober 2004
Veckan gick i förkylningens tecken, fick inleda med jogg men på torsdagen testade jag lite lätt kvalité i Sätra som gick ok. Dock bara korta intervaller o lång vila (= fart, utan hög puls). Trots lite förkylning kvar, åkte jag på lördagen till Liverpool tillsammans med dr Carlborg. På söndagsagendan stod en halvmara i nämnda stad.
Kylslaget o blåsigt väder och "point to point course" med målet klart högre beläget än starten gav en tuff bana. Startade bra, och låg med i 1:08 tempo första 7km, sen började jag tappa både fart och steget; men fullföljde in i mål på 1:12:10 (9:a). Dr Carlborg sprang riktigt bra och kom imål som 5:a på 1:08:34 (gav 200£ att ha på kvällen!).
Vinnaren hade 1:05:20, och jag skulle tippa att väder/bana nog gjorde drygt en minut på vinnartid.

Jag o Dr Carborg i Liverpool

För egen del gav loppet beskedet att jag helt enkelt inte är redo för maran redan den 7:e November (New York). Jag får skjuta på riktiga comebacken. Kan konstatera att jag tappat lite i styrka under de senaste veckornas sjuk-strul. Orkar inte hålla uppe steget = tappar för mycket fart, och då försvinner även kämpaglöden lite...
Veckan totalt gav veckan 132km, och alltså i det ett 21km-pass i 3:25 o ett lätt banpass med fart.

Ang löneförhandlingen som jag skrev om förra vecka; så gällde det jobbet som halvtidstränare på löpargymnasiet i Sollentuna. Jag börjar på tisdag.....mer om det, veckans träning, och vad nya målet blir kommer på måndag nästa vecka! (18/10)

4 oktober 2004.

Veckan som gick blev riktigt bra med tanke på bakgrunden från förra veckan med bröstont och sjukhusbesök.
Inledde veckan med ett lugnt kvalitépass på bandet, 400-ingar.
Sen rullade jag på med bra "lagom" distans och ett nytt kvalitépass på torsdagen; säsongsdebut för innepass. Fick här lite "svart på vitt" var jag stod; "flöt" en 3000m på 9:15. Men jag var klart tröttare än jag hade hoppats på, så lite har jag tyvärr tappat under "hjärtvilan". Kompletterade 3000-ingen med några flyt-200m; positivt att hälsenan är så bra.
Veckans bästa pass var långpasset, 33km som jag höll 3.50 i snitt på. Flöt på riktigt bra, så nu är nog vilokantigheten borta. Totalt 172km, vilket är det "mesta" sen i april...
Nu gäller det bara att undvika Smillas ögon o öron- förkylning!!!/ och hennes hosta som kommer hem så snällt från dagis....
Vidare ska jag och löneförhandla idag.....mer om det nästa vecka och om "testloppet i Liverpool" som avgör om det blir New York eller om jag ska skjuta på min "seriösa" marathon-comeback

Givetvis en aktuell Smillabild också;


27-28 September 2004. Sommarresumé
Som alla vet slutade jag uppdateringen innan sommaren med ett besked att det inte blev någon start i årets Stockholm Marathon. Framförallt var det en "lårskada" som stoppade starten. Under Juni månad körde jag endast lugn distanslöpning och med hjälp av "hästlaserbehandling" (tack Anna Sandler!) läkte låret ihop. Från och med vecka 25 kan jag säga att jag var helt hel igen. Väntade dock med med fortare löpning till vecka 27, (början av juli) då jag började smyga in lite snabbare löpningar, fick tyvärr ett litet "återfall" med låronda, men nu lyssnade jag direkt och på bara 2 dagar var det borta igen. När vi var framme i vecka 29, körde jag första riktiga kvalitén i New York; sprang ett 5 miles lopp i Central Park, som jag i värmen höll 3:23/km. Var nöjd, och dessutom var jag nu även gift man....Jag och Annika passade på att gifta oss i samband med den lyckade NY-resan! Väl hemma igen fortsatte jag med distanslöpning varvat med lite spontan kvalité; dvs fartlek och faktiskt även två lätta banpass i juli. Riktiga kvalité starten hade jag planerat köra igång i Augusti, och den kvalitén blev 10000m på SM i Karlstad. 13:e plats och lite sämre tid än jag väntat; 32:28 (3:15 snitt), men det viktigaste var att jag inte fick ont varken i hälsena eller lår. Började nu tycka att jag skapat en bra grund igen efter maj-skadeuppehållet; under vecka 25-33 (9 veckor) loggade jag in mellan 135-160km/vecka.
I samband med uppstarten efter lårskadan satte jag upp ett höstmål; New York Marathon den 7/11. För att testa distansen och se hur hälsena och kropp i övrigt reagerade på full distans (helt enkelt för att bättre kunna planera träningen) åkte jag till Island och Rejkavik Marathon.

En solig fin dag på Island. Upp i täten direkt, ingen hängde på,
efter 50m var jag ensam i täten!
Sololöpte och det flöt på riktigt bra;
16:34-33:24-50:24-1:07:31 och 1:11:15 halvvägs
. Efter halva hade jag tänkt sänka tempot, men trots att jag sänkte farten blev började jag stumna rejällt, och vid 28km kom slutlige vinnaren Måns Höiom ifatt mig. hängde först på, men kände att jag fick slita för mycket (o det var inte syftet med loppet) så jag släppte honom ganska snabbt.
Fullföljde dock imål, även om det var nedjogg på slutet.....nöjd att hälsenan höll, men lite överraskad att jag blev så trött och stum trots fartsänkningen. Hur som helst en bra asfaltgenomkörare med svar på hur den fortsatta träningen ska läggas upp.
Avslutande tiderna: 1:25:07(25k)-1:43:04(30k)-2:02:50(35k)-2:24:14(40k) och slutligen 2:33:49 som 2:a imål. (5:an mellan 35-40 gick alltså på 21:23....och sista 2,2 på 9:35...


Hur som helst gav loppet flera svar: vad som saknas, hälsenans styrka och vad jag behöver jobba på fram mot New York Marathon.
Redan på tisdagen efter loppet var jag igång med lätt kvalité igen, och träning flöt på bra. Jag såg fram mot nästa lopp som var St Eriksloppet, målet var inställt på 1:08-1:09. Samma dag som loppet gick hade vi 3-års kalas för Smilla, och det var lite kaos med alla kalasande barn hemma; så när jag sen på seneftermiddan värmde upp inför loppet kände jag mig sjuk. Lite ont i halsen, dubbelsidig håll och allmänt dålig. Men jag tänkte det var lika bra att starta, och att allt kom av kalaset; det släpper nog....men det gjorde det inte utan jag bröt efter att ha varit med till ca 3km. När jag sen skulle jogga hem från Kungsträdgården fick jag riktigt ont i bröstet, men tänkte att det skulle gå över. Dagen efter loppet var jag rejällt förkyld med halsont o lite feber och tyvärr även lite känning i bröstet. Vilade några dagar, men så fort jag testade springa igen kom trycket svagt över bröstet. Tillsist åkte jag in och kollade mig; och blev då inlagd på hjärtintensiven på St Göran......fick inte lämna sängen....diverse undersökningar indikerade svagt för hjärtmuskelinflammation. Efter 6 dagars helvila hade jag återbesök på St Göran med bla ultraljudsröntgen, och nu fanns ingen vätska i hjärtsäcken och inga andra tecken på att det fanns någon inflammation; så jag fick börja springa igen: och inget tryck alls över bröstet och kände mig inte hängig längre, bara lite "kantig" och stel av vilan.
Tyvärr blev det här alltså ett avbrott i progressionen, en vecka med några dagars sjukvila och med avbrutna distpass följt av en vecka med helvila. Under helvilan höll jag dock igång benen med "compex-träning" (ström, mer om den träningen kommer framöver) och det gör att jag faktiskt tror att jag inte tappat så mycket. Körde första kvalitén igår (måndag) och det kändes ok, lite långsammare än innan sjukan, men marginellt.
Så nu är jag inne i New York programmet igen......
tar ett definitivt beslut den 10 oktober om det blir NY!