arkiv
Arkiv 2005-2006

 


BILDER o REFLEKTIONER

Texter Augusti-december 2004

2006

27 December 2006

Årets sista uppdatering. Szalkai.com kommer byta server, så ev blir det lite glapp i synligheten i början av 2007.
Sponsorpengarna för serverkostnaden är borta...lovad en plats på annan server.
Vill du sponsra lägg en mail och så kan du få logga här brevid...

Har som ambition att sidan ska leva kvar ett tag till och jag hoppas höja uppdateringsfrekvensen igen efter en lite
mager sommar/höst här! Tänkte fortsätta med lite rapporter från min träning, lite träningstips, och lite löparskvaller
från Stockholmslöpningen.

- Efter New York marathon i november har jag tagit det riktigt lugnt löpmässigt. Dels medveten vila men även några sjukdagar. Suget efter att börja träna lite mer igen har infunnit sig och man kan säga att jag körde igång igen förra veckan (v51) med löpträning "nästan varje dag". Alltid ett riskmoment i uppstarten, så trots (eller just pga) vilan har jag nu känningar överallt....
men det är skönt att komma ut igen.
- Fick en möjlighet att springa min 49:e mara i Pakistan i januari, men känner att jag inte skulle kunna springa riktigt på
den nivån jag vill hålla även om jag "lagt av".
Nu tar DR Carlborg min plats och åker dit tillsammans bla Jonas Larm.
Carlborg har beslutat sig för att köra vidare efter sitt personbästalopp i Washington, trots ny överläkartjänst med start i Februari. Carlborgs "fortsatta satsning" är bra för mig, för det innebär med all sannolikhet att vi kommer att få ut varandra på inte bara lugna distanser utan även lite hårdare pass.
I lördags startade vi med 3x10 min tröskel ute i fint höstväder....kan inte säga att det kändes bra i kroppen; men skönt för knoppen. Idag fortsatte vi med att förbränna julmaten med säsongens första innepass på Bosön;
8x1000m tröskel med kort vila. Inte fort men ok; 3.16-3.12, 30 sek vila. Hoppas kunna ha detta pass relativt regelbundet; först bygga på med några fler intervaller och sen lite högre fart.

Jag har inte satt upp några mål 2007, mer än att jag hoppas vara i ok "topp 15 form" till Sthlm Marathon.
Tänker träna på, så att jag kan tillfredställa löparn i mig, men inte låta löpningen styra allt.
Passen kommer där dom kommer...men ändå med lite grov planering bakom; just nu alltså grund; tröskelträning och distans!!

Vinter på isbanan ialla fall!! Smilla tar några varv i Vasaparken nästan varje dag!


7 November 2006

Fortsätter med en månads uppdateringsfrekvens; Nytt är att jag nu fullföljt min 48:e mara, sprang New York i helgen som gick; och det blev årsbästa både på halvmaran och helmaran!
Efter Lidingöloppet har jag fortsatt träna på och jag visste att jag skulle till New York och det fick mig givetvis att träna lite mer strukturerat de senaste veckorna. Sista passen indikerade att jag skulle kunna ha runt 2.25 som målbild och tanken var också att försöka öppna hyfsat fort och sen forhoppningsvis inte tappa så mycket på slutet. Kom iväg bra och hittade en bra klunga, med ganska optimal fart, runt 16.30-16.40 per 5km fram till halvägs (1.10.12) sen började jag dock bli trött, och när jag fick släppa "klungan" vid 25km, gick jag ner i fart. Som tidigare saknas det mentala att plåga mig, och ta ut "allt" och det behöver jag ju inte längre....Hur som helst fullföljde jag in i mål (inkl depåstopp) till 2.29.19. Otrolig stämning längs banan, så en liten kick fick jag helt klart av loppet. En upplevelsemara, som jag kan rekommendera alla!!!
Övrigt får jag passa på att gratulera Jonas Buud från Mora som jag hade sällskap med första 25km till ett bra lopp. (2.23) Förhoppningsvis kan han ta ett steg till i utvecklingen i Paris till våren. Det behövs för svensk maratonlöpning.
Grattis också till Carlborg som blev 4:a i sitt USA lopp på pers 2.26!!
Nu blir det återgång till "ostrukturerad distans träning", efter tid och inspiration för dagen!

2 Okober 2006

LIDINGÖ; det blev inte riktigt det utfall jag hade hoppats på över 30km på Lidingöloppet. Siktade på runt 1.49, och hade veckan innan faktiskt höjt förhoppningarna än mer eftersom jag fått in riktigt bra träningspass och även bra volym.
Kom in i en veckas löpstim med tidiga morgonpass och även några bra kvällpass.
Blev sen förkyld i själva Lidingöveckan, men kände mig helt frisk när det var dags för loppet; och trodde på lätta ben!!
Det gick ok första 15km, passering på 54.11, men sen började benen stumna och jag fick göra några stopp för en krånglande mage; så sista biten in blev i "långpass fart" men det kändes inte som jag skulle kunnat spurta in någon tid.
Hur som helst skulle det ju vara slut med "mål", så jag var inte alltför besviken efter loppet. Ser det som ett roligt pass och
ett sätt att få en liten kick och litet stänk av "plågan". Givetivis också kul med alla som hejar på mig trots att jag inte direkt
är med där framme längre. TACK!
Kul för egen del att jag kom på 16:e plats, men tråkigt för svensk långlöpning att det inte är fler som springer fortare.
Hade faktiskt hellre varit på 50:e plats!!
Passar på att grattar IDA Nilsson som vann damklassen I PUMA´S tävlingsskomodell 2007!!!
IDA har gått långa vägen med segrar redan i lilla Lidingöloppet; och det är kanske där hoppen finns; kul att se att över 1000 startade i knatteklassen trots att sträckan var ansenliga 1,7km. Bland barnen syntes många med friidrottspåbrå; (Sunneborn, Akraka...) så även Smilla som var mycket nöjd med sin medalj även om hon fick en trist start när en förälder hade mycket bråttom att bana väg för sin adept och därmed sprang ner ett antal barn...Smilla vill dock springa igen, trots pappas avrådan...

Efter Lidingö har jag faktiskt fortsatt träna på bra, och det har känts bra; inte som förr, men jag har hakat på doktor Carlborg på några av hans pass inför hans höstmara Marine Corps Marathon (USA) i slutet av oktober;
Där han bara måste sätta pers; sub 2.27.
Kollade listan, (se mina maror länken ovan) jag har 47 fullföljda maror, så jag måste få in två stycken till om det ska
bli 50-jubileum i Sthlm till sommaren....Kollade över snittet och ser att det är svårt att inte försämra statistiken;
Snittet på alla min 47 fullföljda maror är 2.22.20, och mina 20 bästa lopp tidsmässigt har ett snitt på 2.16.28!


SER OK UT,lite tung i kroppen (faktiskt +5kg över "matchvikt") ligger lite för lågt med höften....
Smilla var desto lättare, och helt utan krämpor i steg o kropp!!!

5 September 2006
Träning ger resultat.....
"Sommarlovet" är över, och vi är redan inne på första höstkanten.
Sen sist jag skrev har jag haft min första sommar på väldigt länge utan elitmål/komma tillbaks mål.
Det har känts lite tomt och faktiskt lite vilset att inte ha något att sikta på, men jag kan konstatera att det var bra att jag inte hade någon träningsplan att följa för det hade inte fungerat denna EM sommar.
Mycket roligt men bitvis tufft jobb!
För första gången sedan 1983 har jag dessutom inte skrivit träningsdagbok. och det var nog bra.....för vissa veckor
var det sämre än på mycket länge; dock kunde jag givetvis inte hålla mig helt från löpningen.
Konstaterar dock att min löpkapacitet sakta men säkert blivit sämre ju längre från "elitambintionstränings slutet" (se 4 juni) jag kommit. Veckorna efter satt lite av kapaciteten kvar; VANN SISTA Broloppet på 1.11 höga, utan att ta ut mig helt.
Sen fortsatte jag tappa kvalité och på "EM-loppet" i GBG blev det 35,30 på kvartsmaran; och sen efter en
TUFF EM-vecka med lite sömn var jag nere och vände(?) i löpkvalité på Midnattsloppet
där det blev 34.30 på milen!!
I alla loppen efter Stockholm Marathon har jag dock gått in med ambitionen att inte "plåga mig" utan bara springa så det känns bra. Kände dock efter Midnattsloppet, att jag vill (även utan elitemål) hålla lite bättre löpstandard ett tag till; så efter Midnattsloppet startade jag upp min träningsdagbok igen, och lite mer strukturerad träning.
Känner att jag saknat det!!! Så det känns som jag höjde mig lite igen till St Erikslopp som gick i helgen, där jag fortsatt med ambitionen "inte plåga mig"! Kändes alltså som jag prang lite bättre igen trots att jag "jobbat" med loppet för PUMA.
Packade monter så sent som 40 min innan start!
Nu siktar jag på att fortsätta fylla i träningsdagboken, och även börja köra lite kvalité igen.
Inget tävlingsmål, men ett träningsmål att bibehålla en kapacitet att utan plåga göra runt 33 på milen.
Eftersom löpningen är min livstil, kan man ju alltid vässa lite sen när Stockholm Maran närmar sig igen....
Närmst blir det nog en start i Lidingö, där jag vet att det nästan är omöjligt att springa hela loppet helt utan plåga...
Siktar in mig på att försöka få in några bra backpass och långpass dessförinnan och då kan jag nog ha 1:49 som målbild!
Två bilder från sommaren;

Målgång för Szalkai i Broloppet och Minimaran!


4 Juni 2006
14:e plats i Stockholm och knapp styrfart sista 10km...2:32 gjorde jag som icke maratontränad 19-åring.....
Idag känns det tomt, inga nya mål, inget nytt lopp i sikte och ingen ny träningsplan!
Ingen tanke på "revansch".


Konstaterar att jag inte hade "den där dan" som jag behövde för att springa bra, och konstaterar att den dagen nog är "borta" för min del.
Drivkraften att "gilla" när det tar emot och bra köra på ändå måste finnas för att springa bra på maran, och nu efter Stockholm igår känner jag att jag inte har DET kvar. När det väl gör ont, och jag blivit trött kommer tankar in som gör att jag tar den bekväma vägen och sänker farten och tänker den farliga tanken att det spelar ingen roll med några minuter hit eller dit, eller placering upp eller ner....
Vad händer nu, ja det blir med garanterat en sommar med löpningen ändå, men alltså inget uppsatt mål mer än att må bra!
Löpning är min livstil, och jag kommer att fortsätta träna, men bara precis så som det känns bra och som tiden medger. Inte försöka pressa in planerad träning, som inte kan tillgodogöras.
Löpningen är för mig en oersättbar ventil, där jag kan rensa kroppen och huvudet. Känslan av en riktigt härlig löptur eller riktigt bra pass, kan jag aldrig ersätta med något annat!

Måste säga att jag ialla fall inte saknade stöd igår under loppet; (tack alla som hejade igår, det var några stycken...)
Stockholm är verkligen det lopp som verkar känna för mig och det lopp jag känner för. Med tanke på stödet och den känslan, har jag inte sprungit min sista mara, jag kommer att köra Stockholm nästa år också.
Men från idag nu släpper jag elitambitionen. Senaste året har jag försökt träna "elitmässigt" men det fungerar inte längre, kroppen/knoppen och tiden säger ifrån.
Just nu ser jag bara "bekväm" träning på känsla i horisonten!
Visst kan det även bli något lopp, men utan ambitioner att resultatet är viktigt.

Lycka till alla med sommarträningen!
sidan här tar sommarlov!!


28 Maj 2006
Dåligt med uppdateringsfrekvensen, skyller på tidsbrist! Alltid mycket....
Känner att jag måste ge ett "livstecken" här på sidan nu när det bara är några dagar kvar till Stockholm Marathon.
Efter London var jag ganska sliten både fysiskt och psykiskt, men har försökt "rulla på" med vanlig standard träning; några ok långpass, några kvalitativa pass; tyvärr utan riktiga "toppar". Pendlat mellan 110-130km.
Med två veckor kvar till Sthlm fick jag in ett ok snabbdistanspass när jag för första gången vann Helsingborgs stadslopp Springtime. Det var där det började en gång som 12 årig; fotbollstränad skulle jag slå min lärare...och hängde på honom till upploppet och sprang om och in på 48 min.
Nu gick det lite fortare, men 31:15 var lite glädjetid, för banan var något kort; men det kanske jag inte skulle berättat..
Positivt med loppet var också att jag sprang i nästa års tävlingssko från PUMA; den satt kanon och hoppas dom kan hjälpa mig i Stockholm också....Riktigt så enkelt är det tyvärr inte....
Senaste dagarna har jag gått igenom gamla träningsdagböcker för att få inspiration och ta fram gamla tips..,
försöker "kopiera" lite hur jag gjorde 1994; när jag precis som nu var väldigt osäker på kapacitet och form. Kan jag hitta rätt nu som då, hoppas jag kunna vara med kring SM medaljerna. Tidsambitionerna får jag strycka, måste inse att inte kan springa loppen som om jag vore i "glansdagarnas form"; och istället helt inrikta mig på att komma runt på ett bra sätt. Ska INTE fortsätta trenden med brutna lopp.
Positivt är ialla fall att jag ser fram mot loppet; även om jag vet att det kommer göra ont!

Dax för Smillabilder...


Smilla har fått hänga med till "klubbis", när jag kört formtoppande styrka de senaste veckorna.
Som tur är fanns det även hantlar för henne, i rätt färg!


24 April 2006
Inatt har jag sprungit om London marathon några gånger i tankarna......som ni säkert läst bröt jag igen!
Ingen bra trend! och inget EM-kval.
Inget att skylla på mer än att jag inte sprang loppet ett för mig taktiskt och bra sätt; men det är lätt att säga med facit i hand...

Starten gick och jag kom iväg kanonbra, och det kändes som "förr", flöt på direkt och hade utan problem strax under 5.00 på första milen (3:06 fart), och tänkte att det är lika bra att bara flyta på; 15:32 på första 5k; gjorde mig inte orolig; eftersom den biten är lättlöpt; men sen hamnade jag själv; och beslutade mig för att "invänta klungan" bakom (dvs 3:e klungan) och dom kom ifatt strax efter 10km (jag hade 31:53). Tempohöjning igen från den fart jag hade gått ner till; och fortsatt kändes det ok; 48:08 på 15k; men strax därefter kändes det som jag fick slita hårt, släppte och sololöpte igen till några bakifrån kom upp igen; passerade halva på precis 1:08:40; egentligen perfekt, men nu var jag trött, och vid 25km (1:21:40) var jag solo och lite för lättvindigt bröt jag.
Var inne i en negativ trend, och de negativa tankarna tog över. Kände att jag nog skulle missa 2:20; och då försvann motivationen. Med facit skulle jag givetvis öppnat lugnare; gått med "fjärdeklungan"; dom som kom upp mig efter 20km; och hade 2:19 imål, men det är givetvis inte alls säkert att jag orkat hålla i ändå; men jag skulle vilja springa om det på "de sättet". Men så funkar det ju inte;
Konstaterar dock att den träning jag gör nu parallelt med jobb/familj inte räcker till som förr!

Oerhört knäckt idag (mentalt), ok fysiskt, eftersom jag klev av (25k i bra fart/ + 10k jogg till hotellet).
Jag får försöka hitta glädjen igen (gillar ju att springa...) och försöka rulla på med träning fram mot Stockholm om knappa 6 veckor;
ha som mål att "bara" komma imål; utan tids ambitioner. Men just nu....tungt.

2 April 2006
En bra vecka på Teneriffa, både solmässigt,familje/badmässigt och ur träningsaspekt.
Runt 150km totalt under veckan som avslutades idag med X Las Galletas Halvmara här på ön.(spanska veteranmästerskapen inkluderat).
Riktigt bra väder hela veckan, var/är ett bra avbrott från vintersverige; ett banpass i kvällsol inspirerande. Körde med Lars Andersson; och stegen 3k-1500-1000-500; avslutades med snabbaste 500-ingen sedan 2001.
Halvmaran idag gick också ok; ett bra kvalitépass. Sprang "jämfart" på en relativt tuff tvåvarvsbana. Slutlige segraren Huw Lobb (2:14 i London ifjol, och nu på höghöjdsläger på Teide inför årets London marathon) stack efter 1km och fick med sig några löpare, jag tog det lugnare och "la mig" i andraklungan. Vi höll jämn fart trots att varvet var "5km uppför/5km utför", och jag drog bitvis och efterhand plockade vi några löpare, och tillsist tog jag hem andraklungsspruten och blev tvåa totalt. Tiden inget att skryta med, men ok tror jag med tanke på bana/värme (varmaste dan idag!).
1:10:48 på mig (Lobb vann på 1:09:37).
Trots avslutad elitträning och utan motivation till "plågsam löpning" tog Annika också tillfället i akt att få in ett bra pass; och blev tvåa i damklassen på 1:23:25.
Min träningspartner Lars A, slipade fartkänslan inför Hamburg Mara om 3 veckor och sprang helt jämt in på 34:e plats på 1:19:56. Tomas Nyberger överraskade alla, med 1:21:08 efter att ha vilat sig iform under vintern...
Smilla och övriga barn utklassede senare alla elitmotionärer runt poolen!


LITEN BILDKAVALKAD FRÅN TENERIFFA

Bana, vilojogg...

Badhopp

2 st 2 or

"Svenska teamet" + manlige vinnaren (givetvis i PUMA skor) Huw Lobb GBR

26 Mars 2006
Sen senaste uppdateringen har träningen gått lite upp och lite ner....Kört en del "hyfsade" pass med klubben (Spårvägen) ute på Bosön, och fått bra sällskap av bla Fredrik Uhrbom på ex 12x1000m. Även medeldistansarna har kört ingång "ny grundträning", så det har varit mycket folk på långintervallerna vilket är kul. Från mitten av mars, har jag dock inte haft lika bra flyt, har känt mig sliten och har klivit av planarade pass i förtid. Troligtvis har det blivit lite för mycket med jobb + träning med ganska hög insats. "Slitenheten" tyder på en viss tendens till överträning. Återhämtningen mellan passen har blivit för dålig; fortfarande vill man träna som förr...men då kunde man ligga på soffan mellan passen och det är en svunnen tid....
Har tagit det lugnare nu några dagar, och det känns som det förhoppningvis vänt igen.
Har ju lite att leva upp till, är uppgraderad till landslagslöpare i annons i dagens Helsingborgs dagblad; ska stå i butik med Johan Wissman och "promota" PUMA running. I annonsen är jag också landslagslöpare.....vilket var några år sedan.
Har varit ute mycket i butiker under mars och just nu är det en liten "butiksminiturnen"; Kristianstad löplabbet nyinvigning i fredags, Trollhättan runningdag på lördan och idag då Helsingborg/Väla. Kanske inte så glamorösa resor, men väl så viktigt för min "Running marketing" roll på PUMA.
Ser dock fram mot en en paus i jobbet, och en paus från vinterkylan på tisdag; en vecka med förhoppningsvis sol/värme, bra träning och "vila o familjetid" på Teneriffa.
Välbehövligt brejk från allt, framförallt eftersom vintern verkligen är lång; ex var 15 grader kallt i Trollhättan på morgonpasset i lördags..

I övrigt får jag lite sent passa på att GRATULERA Said till sub 2:15 på maran, blir tufft att konkurrera mot; men hoppas givetvis att jag ska kunna matcha lite i Sthlm.
Vill också gratulera Johanna Nilsson till imponerande tävlingsresultat borta i USA.
Blir spännande att se Johanna i sommar på hemmaplan.

SKA bättra mig med uppdateringsfrekvensen, återkommer med en rapport om hur löpmöjligheterna var på Teneriffa!
.


27 Februari 2006
En uppdatering under februari måste jag få in....
Efter Miamiresan var jag knäckt både fysiskt och mentalt.
Inget riktigt sug att köra igång en "ny omgång" målinriktad träning,
och dessutom sjuk från/till under nästan 4 veckor.
Helvila sjukdagarna, men annars lite träning hela tiden och även
några "sporadiska" kvalitépass.
- Nu äntligen känner jag mig helt frisk, och vill försöka få in lite mer
struktur i träningen igen; men vet att mars kommer att bli lite
ostrukturerad hur som helst eftersom jag har mycket på jobbet
kommande månad. Ska ut tillsammans med PUMA teamet
o "visa" hur bra PUMA´s running 2006 är;
ärligt statmentskorna Tenos/Phasis vidaretveckling har varit riktigt lyckad!!

Kommer dock försöka träna på, och få in minst 3 nyckelpass/vecka, även om det som nu i "nya uppstarten" blev tre dagar i rad.
Lördag Bosön innan ISM koll i Sätra;
2x3000m,2x2000,2x600,1x400-300-200; OK fart, och hyfsad totalmängd...
Söndag Ute i morgonkylan; Långpass 32km
Och nyss, måndag; Band lugn snabbdistans 10km, innan kvällsflyget till Ängelholm, där jag sitter i skrivande stund. Måste nämna att OS guldmedaljör Kenny Jönsson e med på planet...

Hur som helst vet att jag har en bra grund, och att jag var bättre än "resultatet" i Miami; och vill jobba vidare för att visa det....
sluta träna kan jag inte ändå!
Har dessutom en vecka på Teneriffa att se fram mot i slutet av mars, planerat som en tuff träningsvecka!
Förhoppningsvis vaknar lusten till ett nytt lopp, och om inte förr så självklart till Stockholm i Juni!


Smilla kör lite häck på Bosön,
medans Pappa tränar långt!


29 Januari 2006
Det gick inte alls. Ganska "knäckt"; lång resa för att springa 15km o jogga 5km....Vet inte riktigt vad som inte stämde, men trots "lagom fart; 2:18" och ok väder (blåsigt, men inte så hög luftfuktighet och bara runt 70 farenheit)
släppte jag klungan redan efter 8km, och var alldeles för trött för den fart vi hade. Självförtroendet fick givetvis en "knäck", men i det läge jag är nu var det bättre bryta än slita runt på 2:25; i bästa fall. Får hoppas att det är tillfälligt och att jag för mig själv kan skylla på "något i kroppen". Men det känns tungt. Inga svar, och ingen klar plan.....

27 Januari 2006
Det var ett tag sedan jag var i Miami, mindes inte att värmen var så fuktig...
Det var i början av 90-talet jag var här sist; ett klassiskt träningsläger med "gamla gardet" i IFK Helsingborg. Marko Granat och Peter Eriksson dominerade på stan, och Hasse Segerfeldt dominerade sandintervallerna första dan...sen tog dominansen på träningarna över av lille Patrik!

Nu är jag här för att springa maran igen. Lite lätt ångest, eftersom sista veckornas förberedelse inte varit helt bra; men den tiden är förbi när man bara kan ligga hemma och ladda och undvika stress och sjuka! Men en mara utan lite "före loppet" skräckblandad förtjusning, skulle kännas konstigt; då är det dags lägga av!

Hur som helst känner jag mig ok efter resan, hann knappt tänka innan jag stack; pipline är PUMA´s Running katalog som måste vara klar oavsett min mara. Som tur är har man ju numera till och med tillgång till internet på planet över Atlanten; otroligt!
Som sagt lite fuktig värme, som jag inte direkt är van vid just nu, men loppet startar tidigt på söndag; så förhoppningsvis är det inte alltför varmt.
Återkommer med om hur det blev; målet är sub 2:20; och då är det inte bara att sätta ut PUMA skorna utan det blir till att jobba max!!!


Miami ING Marathon draws elite, diverse field

In only its fourth year, South Florida's largest marathon has assembled a world-class field that could cash in on a few course-record bonuses in two weeks.
Runners from Kenya, Brazil, Poland, Australia, Russia, Colombia, Ukraine, Sweden, Mexico and St. Lucia will be among an estimated field of 20,000 runners and walkers chasing $50,400 in prize money including $7,000 in bonus money for the Jan. 29 ING Miami Marathon and Half Marathon.
The men's course record is 2:12:22 held by Kenyan David Ruto in 2003. The women's course record is 2:37:02 set last year by Ecuador Olympian Sandra Ruales Mosquera. This year the men's winner could run sub-2:12 and women's winner 2:36 or better.
"It's not only our most competitive men's and women's fields but also the most diverse," race director Robert Pozo said. "We wanted to mix it up. Balance is an important piece of the puzzle. We want to be a people's marathon, and we also see the value of inviting these [25] elite athletes.
"We are getting the young runners, the rising stars and some of the established runners. The young guys just keep dropping times and have had some real battles at other marathons. We would like to see that happen here. We will have some good, fast times and if we get perfect weather, maybe more than fast times."
Heading the men's field is Daniel Cheruiyot, of Kenya, who trains in New Mexico and is making his marathon debut. He won the 2005 Arizona Distance Classic Half Marathon in 1:04:47 and was third in the Indianapolis Mini-marathon in 1:04:02. His cousin Robert won the 2003 Boston Marathon.Other Kenyans entered are Ibrahim Limo, former Boston Marathon runner-up Joseph Kmau, Joshua Koros and Mike Korir.
Some of the other elites are Zepherinus Joseph who represented St. Lucia in the 2004 Athens Olympics; defending men's marathon champion Elias Bastos (2:17:16) of Brazil and countryman Jose Guttembergue Ferreira (2:17:43); Diego Colorado of Colombia; Philip Sly (2:16:29 in Berlin 05) of Australia; Mikola Rydik of the Ukraine; Anders Szalkai of Sweden; Ruben Garcia of Mexico; and Freddy Alvarado of Venezuela.
Ruales Mosquera returns to defend her title in the women's marathon. Other contenders are Wioletta Kryza of Poland, two-time Pittsburgh Marathon winner with a 2:31 career-best; Valentyna Andreevna Poltavska of the Ukraine, Valentina Pantelei Delion of Moldova and two-time U.S. Olympic trials
qualifier and 2004 Miami Marathon winner Stacie Alboucrek of Fort Lauderdale"

22 Januari 2006
Joggade förbi en tränande Staffan Strand vid kulringen ute på
Bosön, och det kändes bra att kunna svara att passet på
programmet inte var några 400-ingar utan en skön liten
"nedåtgående stege" över totalt 50 varv!
5000m-3000m-1500m-500m!!!
Det kändes sen ännu bättre när jag med ett Gebresalasie leende
på läpparna kunde genomföra mitt bästa träningspass på 4,5
långa år!!!
Med perfekt farthjälp av Lars A, Kviding och Uhrbom blev det
15:29-9:10-4:29-1:23.
GLÄDJEN över passet blev nu tyvärr inte så långvarig för
på söndagen insjuknade jag i någon slags maginfluensa,
hög feber och ja ni vet...
Inte nog med missade roliga träningsdagar, utan också missad
matchvikt. När lårskyddet som i vanliga fall sitter gjutet över benet
åker ner, vet man att något inte är riktigt som det ska....
I torsdags kunde jag dra igång igen, men det var inte så upplyftande
att ha 15:46 över en 5000-ing och vara helt slut, när jag fem dagar
tidigare flöt runt 15 skunder fortare. Logisk sätt har jag givetvis inte
tappat så mycket, utan det var förhoppningsvis bara ett utslag av
tömda depåer. Efter torsdagspasset har jag fyllt på depåerna under
en trevlig PUMA Tech Team weekend i Norge.
Aptiten var åter, och dessutom fick jag en fin 90 minuters löpande sightsing i Norska huvudstaden.Bosön; Lars sätter tempot och jag hakar på!
På detaljerna ser man att PUMA´s reflexdetaljer fungerar
både på Lars Aello och på min tröja!11 Januari 2006

Inget Sydafrika, inget Kanarieöarna men väl Fjärestad...
och Helsingborgs riviera!
Sovmorgon men ändå tidig uppgång idag; strax innan klockan skulle ringa vaknade jag. En snabb halv snabb kopp kaffe, och på med PUMA Complete kittet; shyssta smidiga vintertights, USP undertröja, Windstopperjackan, flismössa och dagen till ära ett par nya löparstrumpor innanför Taranis skorna! Prick 05:45 gav jag mig iväg, upplyst av klädernas funktionella reflexdetaljer. Turlig nog vinden i ryggen, +2 grader, lätt duggregn och fast fin is/snöfri asfalt!
Kände ganska omgående att det skulle bli en bra start på dagen...
Lugn start, men redan när jag passerade JIE Keramik i Gantofta var jag uppe i OK fart, sen rullade det på bra via Pålstorp, Råå småbåtshamn och längs vattnet till Rååvallar. Där gjorde jag en avstickare upp till Hedens IP, där vaktmästarna precis anlänt och troligen undrande vad för galning som sprang in på banorna klockan 06:30...
Var lite sugen på att dra på inne på banan men höll igen och kollade distansfarten över 1000m; 4:05!
Vidare in mot stan, via Miatorp förbi Campus Helsingborg (gamal Tretorn) och färjeläget. Rundade runt Knutpunkten och sen längs kajen i Norra hamnen vidare norrut. Fortsatt bra vind i ryggen, så efter att jag passerat Pålsjöbaden var "dagens stigning" Tinkarpsbacken inget problem. Passerade Sofiero och rundade runt Laröd, varefter jag tog "säkert" snöfritt underlag tillbaks via Tinkarpsbacken. Uppför genom Pålsjöskogen på asfaltsvägen startade jag en lite fartökning, så när jag passerade Krematioriet han jag inte sätta några blommer, men skänkte väl en tanke till far när jag passerade utanför minneslunden. Fortsatt bra fart förbi "Henke Larsson´s" Helsingborgsresidens, men väl in "bakvägen" på Berga avslutade jag lugnare; lite stopp vis Statiol/Scandic för inhandling av frukost innan jag efter 2 timmar och 27 minuter nådde slutmålet; PUMA´s huvudkontor. En bra start på dan; ca 36km och veckans långpass redan avklarat!

I övrigt sen sist; var ju nere i Helsingborg även förra veckan och genomförde ett pass enligt "målet" att få lite överfart.
Körde med "moderklubben" IS Göta inne i Hallen. 15x400m, och jag tänkte mig "flyta" på runt 69, men redan på 3:e intervallen satte Peter Hinsell standarden med en 66:a, så snittet blev på 67:5. Klart bättre än förväntat.
Tillbaks i Stockholm, körde jag ett inte alls lika skönt långpass som idag; 34km på löpbandet med "sega ben" = mental seger att genomföra. (sega ben troligen av 400-ingar och lite "tätt" mellan Nyårsaftons LP o bandpasset)
Till helgen som var hade jag satt upp tröskel på Bosön på schemat, men efter en 3000m på 9:21 hakade jag på Rånäs istället för att fortsatt ensam köra ett "helt" (läs 10k) pass tröskel. Rånäs hade klubbsammandragning, och ett gäng körde 10x400 med 200 jogg vila. Snittade runt 70" så det blev precis "lagom", även om spridning på intervallerna var lite stor; 73-64!

Noterat på Bosön; Smilla "tränade" med Moa Akraka.
Många i Rånäs körde "solo-testlopp"; Niklas Österberg körde 2000m; 5:27. Målet för Niklas i år är att gå upp på 5000/10000m; ser bra ut!2005


31 December 2005
Har idag kört årets sista pass; långpass i Skåne på hyfsat underlag,
2h40min blev det i lugn fart (drygt 35k?!).
Hade sällskap av Annika, Lars A och Peter Hinsell.
I övrigt har träningen har "rullat på" under julhelgen. Har fått in två till Bosönpass (efter 5x2k passet) i tröskelfart på totalt 10km per pass;
Senaste, i torsdags 3x3000+1000m (3´vila) med Kent C;
9:23-9:19-9:22 och avslutade lite fortare; 2:56.
Helt ok pass, men det flyt som jag hade innan förkylningen (november)
och på 5x2k passet finns inte riktigt där.
Kan bero på att jag troligen är lite sliten av inte helt optimalt underlag,
och hyfsad mängd. Ska försöka få in några pass fortare än tröskel framöver för att se om jag på så sätt kan få lite mer lätthet/fart i
benen igen. Om det "lossnar igen", kommer jag troligen försöka få
in en tidig mara 2006 (jan/feb).
Många åker på värmeläger nu; dock inget för min del just nu.
Får anpassa träningen/farten efter de yttre förhållandena
och ta hjälp av löpband/inomhusträning.

Träning inför "Nyårsbalen"!

19 December 2005
Grattis till MAX; hans dotter Selma har fått en lillasyster
som heter Lisa!

Sist jag rapporterade hade jag precis ställt in resan till Milano Marathon (4dec). Det var bra att jag inte chansade och åkte, för på helgen var jag riktigt rosslig, med feber o halsont.
Vilade hela helgen, och sen blev det en dryg vecka med bara distans.
Tappade rytmnen lite, och det känns lite "tomt" när man missade "målet".
Hur som helst är jag igång igen, och förra veckan innehåll både ett ok långpass nere i Skåne och i lördags tröskelintervall på Bosön med Kent C, Dr Carlborg och Erik Scheller (som för övrigt också ska ha ett GRATTIS till Segern i Lucialoppet på Gotland).
Långt från glansdagarnas 5x2000 med 60 vila, men trots uppehållet/mentala avbräcket kändes det "fortsatt bra". Hade ju hyfsad känsla i löpningen innan sjukan, och den verkar finnas kvar!
Progressivt på 6:24-6:18-6:15-6:13-6:08 (erkännas att det var lite snabbare än tröskelfart mot slutet, dock utan "syra").
Får jobba vidare, utifrån den farten, och se om någon vecka om jag mentalt och fysiskt ska/kan inrikta träningen mot ett tidigt 2006 lopp, eller om jag ska vänta till april loppen.

Sen sist har det varit Lucia, och snart e det jul. Ser fram mot Julaftonspasset redan nu; siktar på 3h!
ÖNSKAR alla läsare och löpare en GOD JUL o kommer med en uppdatering i mellandagarna.

Smilla är Lucia på dagis!

2 December 2005
Kraftigt förkyld, och därmed ingen resa till Milano! Kurera och se om jag kan hitta något alternativ längre fram eller om jag ska vänta till ett vårlopp.

29 November 2005
GRATTIS först till Jennie Åkerberg (o Lasse) som för en vecka sedan blev föräldrar till lilla Cornelia.
Nästa Grattis givetvis till Kristian Algers, som debuterade på 2:19!!
Bra för svensk långlöpning och en inspiration för många hoppas jag. Tiden gör också att EM-lagplatserna säkert kommer att fyllas med tider sub 2:20; vilket är bra för statusen på laget.
För egen del var det lugn träning förra veckan och sen liten löptest ute på Bosön i lördags; bästa sen 2001, men långt ifrån topptesten (innan Austin 2001-och London 1999; hade jag på samma test 14:26 resp 14:27 över 5000m).
Kändes bra, ok flyt och bra rytmn i löpningen. Återstår några lugna distpass och ett korta fartpass innan Milano på söndag. Siktar på årsbästa och helst minst ett hack upp i statstiken; men vet att det kommer att bli tufft. Inte helt nöjd med min grund, men formmässigt verkar det ok; på maran gäller det dock att ha "rätt dag också".
Några faror lurar som vanligt innan man står på startlinjen; jobbresa med viss sjukrisk, kräksjukan/förkylningar på dagis och viss halkrisk i nysnön i Sthlm!!
Milano verkar bli ett riktigt veteran svenskmötepå herrsidan; får tuff konkurrens om bästa svensk av kosken, runar h, Måns H och J Larm....

20 November 2005
Snön har tyvärr kommit....men hann få in ett ok långpass igår (19/11), med fartökning på Bosön över 5km; 15:48.
Hade runt 27km innan kläd o skobyte ute på Bosön, och sen direkt på banan. Glad att jag fick in passet, men det skulle faktiskt körts veckan innan; men då var jag inte så glad!!
På fredagen efter morgonjoggen, slog jag i sängbenet hårt, och först trodde jag jag brutit lilltån, men som tur var var den inte bruten utan bara rejällt stukad med blödning som gjorde att foten såg ut som jag sparkat i en vägg med hela foten.....Fick avstå träningen under helgen, men med uppklippta skor och lite självplågerie fick jag in lugn dist fram till gårdagens lp.Passet var lite avgörande för tankarna kring Milano om 2 veckor, har dock inte fått in några andra bra pass, så lite osäker är formen/kapaciteten fortsatt.
Avgör efter min klassiska 5000-test kommande helg (+ känsla i övriga pass, måste vara "smärtfri" i lilltån..)

Hängstil på Bosön....

Hammarby kör 3000 test, hårt bevakade av gurutränare Zigge.
Danne var snabbast, sista 200 på 30 gav en tid under 9:00.

8 November 2005
Spännande upplösning i New York Marathon (jag var bisittare i Eurosport), om man inte har motivation innan så får man helt klart inspiration av loppet.
Själv har jag jobbat på med träningen (o jobbet!), med Milano den 4/12 som drivkraft till några tuffare pass, dock länge utan att det riktigt lossnat.
Jag har haft några pass, där jag "halvvägs" in i passet haft tankar på att bara sluta passet och ta en lugn jogg istället.... Förr fanns aldrig den tveksamheten, hur "ont" än passet gjorde tvekade jag aldrig att fullfölja. (på gott och ont...) Inser dock att om jag ska kunna göra ett hyfsat resultat igen måste jag igenom pass även utan flyt, och vissa pass är tunga!.

Kände dock för en dryg vecka sedan att jag behövde ett kvitto på progression, annars skulle det inte funka med lopp 4/12; så precis när psyket och motivationen behövde det fick jag till ett pass med bra känsla och hyfsad fart. Kunde hålla "uppe steget", och fick från några tränare i Sätra ok feedback på hur det såg ut; så det finns hopp!!
Fick även in ett bra långpass i lördags, nere i Skåne med fartök (tack Lars) som kändes bra.

Som löpare kan man inte klaga nu, höstvärmen håller i sig och löpförhållandena är perfekta; för fart o känsla har jag dock redan gått in några gånger i Sätra och även ett och annat löpbandspass.

Milano; ja det ser ut som det blir fler svenskar. Ryktet säger att Peter Koskenkorva också ska köra där, kanske 2x Höiom och på damsidan Anna von Schenk. Veckan före Milano går Florens och även där ska flera svenska löpare köra. Det verkar som EM-kriterierna inspirerar. En tid runt 2:20 verkar i dagsläget ge en EM-biljett. Egna tidsambitionen har jag inte satt upp; kommande två veckor avgör. Har inte hunnit få in så mycket mängd (antal) pass som jag tänkt, det finns alltid jobb att göra på PUMA o det har blivit minst en resa i veckan. Ingen klagan dock, för det är kul att se utvecklingen på PUMA running. Sortimentet och mer där till ser riktigt bra ut inför 2006!

Hösten håller i sig!

22 Oktober 2005

Klar med veckans långpass (lördag), och det innebär välbehövliga 46 timmar till nästa löp-pass (endast lätt styrka imorgon söndag).
Körde 34 km innan frukost, och det flöt på förhållandevis bra. Lite morgonstelt och mörkt i början (06:30..) gjorde att jag startade riktigt lugnt (5:00...) men sen ökade jag upp efterhand till 4:10. Inget fortare och ingen fartökning inlagt men det kommer i dom 3 kommande långpassen om allt går enligt planen.
Sist jag skrev hade jag kört en 170km vecka; den satte sig lite muskulärt och veckan som följde fick bli lugnare både kvalité och mängsmässigt.
Innevarande (v42) vecka har gått ok, lite störning av "ishias-tendens", men det har jag haft från och till sedan 94; så det känns som det är under kontroll. Lite skavanker har man hela tiden.....

Vad är planen? Ja, målsättningen är en mara i början av december med ambition på personligt årsbästa. Veckorna rullar dock på lite för snabbt....och jag ärligt inte riktigt där jag hade hoppats, men jag vet att om jag kör på som planerat kan det ändå hända mycket på tiden som är kvar till loppet.

I övrigt får jag gratulera Alfred, till ett bra och stabilt lopp i Amsterdam.
Kul att han fick ett tidskvitto på att han är "tillbaks", och enligt uppgift sprang Alfred på säkerhet. Hans tid innebär också att ett maratonlag är inkvalat till nästa års EM i Göteborg. Återstår att besätta lagplatserna; borde inspirera många att försöka "ta en plats"!

En bild till från förra veckans höstträning vid kanalen;

10 Oktober 2005
Vecka 40 summaras till nästan 170km; klart bästa träningsveckan sedan i våras både relaterat till mängd och kvalité. Hade en lite förkylningstendens i slutet av veckan, men det "klarade sig" med några distanspass. Visst det är långt kvar till riktigt "vassa" pass, men det går framåt.
Fick in både långintervall, kortintervall, lätt backe och ett hyfsat långpass. Hoppas kunna rulla på med den träningsstrukturen under en månad.
För att klara av såpass många kvalité körs det mesta i tröskelfart och långpasset/distansen i lugnt tempo.
Jobb, familj och nu "hårdträningen igen" tar all tid, men jag hann faktiskt vara med två gamla adepter på deras helgpass. Spårvägens och löpargymnasieeleverna Erik Scheller och Tobias Lundgren körde långintervaller vid på klassiska kanalsträckan på Djurgården.
Jag har fått släppa tränarollen helt, hinner inte göra det på ett seriöst och bra sätt, men det är kul att vara med på ett litet hörn ändå!


Långintervallpass vid "Kanalen". Alla vill vara med.....
Här startade jag min Spårvägskarriär. Varje måndag var det kanalen som gällde;
riktigt tuffa pass med gruppen som då (92) var minst 15 löpare!30 September 2005

Är i Bregenz på "runningmeeting", så lite löpturer har det blivit mellan mötespunkterna. Jätte fint att springa här!
Noterar att vår nya terrängsko Trailfox fått suveränt omdöme i flera tidningar världen över; och att andra märken köpt skon...

Sist jag skrev hade jag precis kört första rikiga kvalién på länge; och det passet har kännts av i en vecka. Fick riktigt mycket träningsvärk i vaderna; positivt var dock att träningsvärken var i jämn styka på båda benen, och gav inga problem med hälsenan.
Körde precis samma pass denna veckan, och nu tror jag att igångsättningsfasen med träningsvärk etc är över. Ökar på denna veckan med någon kortare snabbdistans i tröskelfart och i övrigt lung distans.


21 September 2005

Långt mellan uppdateringarna....

TACK för omtanken och puschen att uppdatera som jag fått via mail.

Det har varit mycket jobb, sen faktiskt en veckas semester i början av september. Tyvärr inte så mycket strukturerad löpning, och det har inte varit så stor vits att göra ett schema som jag ändå inte kunnat följa. Många korta resor etc gör fokuserad träning svårt.
Tiden till uppdatering har också saknats.

Hur som helst får jag gratulera "gamla farthållare"; de nya papporna Mikael Slang Larsson blev pappa till Vilma, och Johan Malm till Elias. Stort Grattis.

Träningsmässigt:
Positivt är att jag är hel (hälsenan känns stark!),och att jag idag körde igång mitt klassiska lunch-kvalité pass med Patrik Andersson.
(tröskel 15x400 i harmoni på 71, med kort vila)
Det borgar för att jag nog nu ska ha tiden till mer fokuserad träning.
Hoppas kunna börja trappa upp träningen; o jag startar inte på noll, utan jag har kört runt 7-8 mil per vecka under augusti-september men ingen hård kvalité. Räknar med att ta några veckor med tröskelträning och mängd, för att sen försöka få in en sen höstmara; med sikte på årsbästa.
Känner mig inspirerad till träning, och det ska bli kul att se hur pass bra 8 mila distansveckorna har hållt igång min grundform!

Räknar med att uppdatera om träning o annat minst en gång i veckan nu under hösten! Så titta in på sidan igen.


Sen sist har det även varit kalas;
Smilla börjar bli stor, 4 år nu!


22 Augusti 2005
Ingen SM-start i helgen som gick, eftersom formen är mycket avlägsen!!!!
Efter Helsingforsresan har jag jobbat ganska mycket och samtidigt känt att kroppen behövt en lugnare period. Tog helt enkelt en "tidig höstvila", som jag planerar ska vara denna veckan ut.
Med början nästa vecka har jag beslutat att jag ska genomföra en seriös längre träningsperiod som förhoppningsvis leder till en marathonstart. Jag har inte beslutat vilket lopp än, utan vill först komma igång och känna att jag kan tillgodgöra mig träningen. Tror träningsperioden ska funka eftersom det troligen blir lite lugnare på jobbfronten. (har varit mycket...)
Hur som helst har höstvilan inte inneburit helvila, utan det har nästan blivit ett lugnt distpass per dag.
Ett hårt pass sen brytningen i Helsinki; Midnattsloppet på 40:40 utan syre....utan vidare synfält, och i en 60 gradig mundering.....
Ja, jag var PUMA´n...hoppas jag inte störde snabblöparna alltför mycket!

5 Augusti 2005
Helsingfors: funkade inte alls idag, stummnade helt redan efter 10km. Jobbade vidare i "lugn" fart, men blev bara stummare o stummare; klev av efter 28km (16:20-33:40-1:13:00). Givetvis besviken, men kan bara konstatera att det blivit lite mycket distans i lite för hög fart (Östergarn o Skanör) och det visade sig idag. Ska ta ett litet brejk, träningsmässigt och tävlingsmässigt, och jag får fundera över hur jag ska satsa (om jag ska "satsa") och eventuellt göra ett EM-kvalförsök (2:17). Om det ska gå behöver jag dock en harmonisk träningsperiod med uppbyggande intervaller och fartträning.

31 Juli 2005
Hänt sen sist:
Vecka 29, 131km där jag jobbade vidare lite med fart.
(100-ingarna börjar flyta på bra) men på ett pass med lite längre löpning gick det sisådär; 3000m bana på 9:27. (inte "max" men lite för trött...)
Semester på Gotland, och som "valigt" slutade det med att jag inte klarade mig från att köra hela Östergarn Marathon. Tänkt stafett; (första två varven; 31,6km, och med Annika på sista varvet) blev tillsist alla tre
varven och alltså 42195m på 2:29:53, dvs riktigt kvalitativt långpass.
Vann alltså både individuellt och med Annika i mixedklassen!
Kändes bra o riktigt nöjd, men måste ge "cred" till
tvåan Cedric som gjorde allt grovjobb i regn o blåst!

Cedric anför med totaltrean Olof skuggande!
17:21-34:51-52:07-69:19 (1:13:05)-87:06-1:44:57-2:03:10-2:22:01: 2:29:53

Lite stelhet dagen efter Östergaarn, men kunde köra igång med fart igen i början vecka 30. (116km)
Lite förkylningstendens mot slutet av veckan, men beslutade mig för att köra SM-halvmaran i Skanör.
Kände mig inte sjuk på tävlingsdagen,
och trots "bara" 1:11:58
var jag nöjd med insatsen.
OK känsla, och jag tog det medvetet lugnt andra halvan
(32:47 på första 10k, 35:49 andra 10k och "kick" in sista 1,1k på 3:22). Hoppas kunna köra på ett bra kort fartpass tidigt i kommande vecka och sen på fredag hoppas jag faktiskt snitta lite fortare per km än i Skanör; planerar springa Helsingfors Marathon.
Kommer till Helsingfors några timmar innan start, så 100% seriöst är det kanske inte, men hoppas att en ok känsla där kan ge bränsle åt en "höstsatsning" och en seriös "senhöstmara".

Hoppas kunna uppdatera direkt på fredag kväll,
och sen öka på uppdateringsfrekvdensen till normal 1 gång vecka; om satsning....!

Vecka 28, 166km inkl hyfsad kvalité. Sliten mot slutet av vecka, men inga "krämpor".

14 Juli 2005
Summerande uppdatering; samma dag som föregående (29/6) uppdatering fick jag lite känning i min "problem-hälsena"; dock inge stress i träningen, så jag tog det lugnt v 26 ut; och ingen kvalité.
Totalt "bara 75km" under v 26.
Åkte sen ner till Skåne och körde igång igen, med IS Göta-gänget.
(mest Lars A). Riktigt ringrostig första kvalitén; 2:26 i snitt på 5!! 800-ingar.
Jobbade dock på med lite 100-ingar för fart och det gjorde att passet efter gick lite bättre; Stege 1000-500-400-400-300-300-300 + 5x100. 90" i vila för att kunna fullfölja ambitionen att få upp fart i benen. (2:53-1:21-65-64-48).
V 27 slutade på 141km och lite mer fart i benen än på länge.
Innevarande vecka har startat bra; och min semester har dragit ingång. Upprepade "stegen" på banan, och ökade på lite i fart + att vi la till 4x200 efter 300-ingarna. Kändes helt ok, DOCK är det en bit till bra pass man gjort förr...men det ser ut som det kan bli en start i halvmara-SM om drygt 2 veckor ändå. Hinner förhoppningsvis få in ännu lite mer fart!

29 Juni 2005
Grattis till:
Per Jakobsen; som igår i PUMA-skor satte han pers
med 10 sek på 3000 hinder och gick in som 8:a på genomtiderna-
listan i Sverige. (8:30)
Musse "persade" också; marathonlöpare med 3:46 på 1500m!


Lite sommarstiltje och midsommaruppehåll i uppdateringen;
men löpningen har rullat på för välbefinnande och med några fartpass. Samlade ihop 134km förra veckan, och det inkluderade två kvalitepass
och ett lugnt långpass (30k). Så jag håller igång...
Ena kvalitén på midsommaraftons morgon med Dr Carlborg och "comebackande"(?) Mattias Persson; vars kvalité varit vilande några år.
Bra kontinuerlig distans har dock hållt igång benen bra, för han hängde med "hyfsat"! (15x400/vila 40" på 69")
Annars fortsatt ingen riktig inspiration till "nya konkreta mål", men ska försöka hitta inspiration till flera fartpass (låta kroppen vila från långpass under juli och byta ut det mot lite "snabbhet") och förhoppningsvis leder
det fram till halvmara-SM i slutet av månaden.


Smilla i sin våtdräkt; det är aldrig för kallt för ett bad!

19 Juni 2005
Det blev långpassalternativet i Finland; körde maran på 2:32:32 och "vann" med drygt 10 minuter. Vändpunktsbana, så första halvan i shysst medvind på runt 1:12 och sen 1:20 tillbaks i ganska kraftig motvind. Janne Holmen vann halvmaran (med ca 3 min) på 1:05:14, efter snabb start i medvinden på 29:44 första 10km. Loppet visar att han är tillbaks efter skadeproblem.
Så två PUMA-segrar....
För egen del var det givetvis ett bra pass, kanske lite för fort.
Trött någon timme efter loppet, men idag känns det ok i benen.
Funderar dock fortfarande kring hur jag ska träna framöver;
där gav loppet inga svar men kanske lite inspiration!

Någonstans på startlinjen!

16 Juni 2005
Håller igång löpningen, men fortfarande känns det mentalt "tomt" efter misslyckandet i Stockholm Marathon. Post-mara veckan samlade jag ihop 95km, varav ett bra kvalité (400-ingar se 9/6). Annars mest ostrukturerad jogg. PUMA var vid Svinesundsloppet, och som "alltid" bra respons!
Noterar också att jag placerade ut ett par spikskor till medeldistansaren Gustav Svedbrant; och det blev pers direkt i dom nya skorna.
(3:44 på 1500) GRATTIS!
Vad händer nu; tyvärr ingen motivation för planriktig träning eftersom jag inte hittat mål/tagit beslut om "satsning".
Kanske hittar jag inspirationen vid Broloppet i Malmö. PUMA sponsrar och jag sätter upp monter ikväll. Stannar dock inte under själva loppet utan åker till Finland, för ett lopp i Forssa (detta också PUMA-sponsrat!).
Där blir det långpass på maratonsträckan eller så om motivation infinner sig; tävlingstart på halvmaran. (finska eliten, med Holmén i spetsen ska köra halvmaran).
Återkommer med rapport efter helgen.

OBS; om ni har nära till Broloppet kommer löplabbet o PUMA ha kanonpris på min favorit-träningsko:
TARANIS för 800:-; bara under fredag/lördag!

9 Juni 2005
Minimaran gick bra trots regn, regn. PUMA huvudsponsor!


Stora Maran gick inte alls...tog helt slut. Med facit i hand skulle jag givetvis öppnat lugnare och inte varit så het i början av loppet.
Men det hade ändå inte räckt till mer än i bästa fall SM-brons.
Gick ok första 5km, men redan vid 8km tog det slut. Ville dock fullfölja,
och resten av loppet var tufft....knappt styrfart in på 15:e plats och många (6) svenskar framför.(19:43 på 5km mellan 35-40, och 9:05 sista 2,2...)
Supertrött efter målgång, och det känns inte så kul att vara så trött på 2:28....ingen rolig lördagkväll!
För egen del hoppas jag givetvis att det var något fel i kroppen, och att det var det som satte ner. Men det hjälper inte; 2005 års Sthlm är avgjord.
"Tomt" dagarna efter loppet, svårt köra igång med nya mål. Får fundera ett tag om löpframtiden, men kan konstatera att hälsena och benen är ok.
Inte alls sliten i benen, vilket jag mentalt försöker tolka in att jag inte kunde plocka ut vad som fanns i benen. Körde redan igår (onsdag) ett 20x400 pass som gick helt ok, runt 70:0 på alla med 40" vila. Bra för huvudet och kanske en push för "satsning" ett tag till!


Foto: Jens på företaget som stöttar min satsning i både med och motgång:
Andrén & Holm. Fler marabilder: http://www.andrenholm.se/szalkai/


3 Juni 2005

Presskonferens avklarad, ett lätt joggpass kvar; sedan är det bara invänta starten. Hoppas givetvis på rätt dag, bra löpväder, osv imorgon
Känns som förkylningen släppt, lite snuva kvar men det tror jag inte inverkar. Lätt farttest igår och benen känns ok.
Ser fram mot starten med skräckblandad förtjusning!
Återstår att se vad det blir; Depp eller Fest!

Hann även fixa till montern i morse; sen tog rutinerade killar över:


31 Maj 2005
Tyvärr måste jag rapportera in en lite olämplig förkylning.....om den bara ger med sig tror jag dock att inte maran är i fara. Lite mentalt avbräck; missade planerade pass, men har fått in det viktigaste "för huvudet";
sista långpasset.
Körde 36km förra måndagen, och det flöt på riktigt bra. Snittade runt 3:50, och hade bra flyt. Det var efter långpasset på kvällen halsonda började komma och på tisdagen var det feber/vila. Ingen feber, och halsondan hade övergått i snuva redan på onsdagen, så lätt jogg (5km) och sen jogg längre tordag-fredag. Ingen klassisk 5000-test på lördagen, men tyvärr försökte jag mig på lätt kvalité, vilket givetvis resulterade i bihåleproblem. Med facit skulle jag inte skulle kört i lördags, men samtidigt höll jag ingång löpmusklerna med löpning (har annars kompletterat joggen med Compex) och det behövs för den mentala aspekten.
Hur som helst borde logiskt sett ändå förkylningen vara över till lördag!

Larssons alias "Slangs" krönika på Sport Vi Minns

Smilla e ialla fall frisk och springer mycket...

22 Maj 2005
Ingen lång snabbdist i lördags....3000m på 9:11. Får skylla på monterbygge, heldag på mässa dagen innan + även 2,5 timmar på mässan innan start, lite sömn etc!
Startade i Nordic Challenge på 10000m i Göteborg, hade tänkt köra minst 5km och i bästa fall hela. Men benen var stumma o sega, och jag fick slita lite för mina 3000m.


Hoppas det var/är tillfälligt och att jag hittar rätt; knappa 2 veckor kvar. Summerar vecka 20 tyvärr bara till 130km, och alltså inget flyt (bara ett ok pass; 400-ingarna). Nordic Challenge gav även besked att Alfreds form som vanligt är strakt uppåtgående mot Sthlm!
Ska vara hemma HELA veckan som kommer...... ger förhoppningsvis lite harmoni!
Återkommer med en sista lägesrapport om ca en vecka.

Tills dess startista, mycket afrikanskt:
1. Paul Kanda
2. Magnus Michelsson
3. Kent
4. Alfred
5. JAG
6. Daniel Kiprugut Too
7. Alexander Vasilev
8. Eshetu Bekele
9. Alois Nizigama
10. Kasirai Sita
11. Phillip Bandawe
12. Ben Chelanga

19 Maj 2005
GRATTIS till Zsofia o Jimmy som fick en son idag. Smillas första kusin!

Vecka 19 summerad och vecka 20 inledd; 146km (v19) blev det totalt förra vecka. Helt ok, enda som stör lite är en lättare "låsning?" i ryggen. Kom efter långpasset. Har kännts av lite innevarande vecka, men har kört på någorlunda enigt planen. Måndagens Finlandsresa innebar dock km bortfall, men i gengäld ett bra kvalite på tisdagen; 20x400m med kort vila (runt 70" i snitt). I Helsingborg igår; innebar en shysst tur i Pålsjö, lugnt i 82 min. Lite stel av resandet, men hyfsat flyt ändå. Nu är det Göteborg på programmet, lite löpskolning hoppas jag få in och om jag inte blir alltför sliten av monterbygge/mässa hoppas jag också på en lagom snabbdist på lördag.

14 Maj 2005
Halskänningen gick tillbaks; så jag kunde köra näst sista långpasset innan Sthlm mara idag.
Sällskap av både Patrik A och Dr Carborg .
Något gamla bilder...och en höjdhoppare får också vara med....

Drygt 2½ timmar (37km?) i hyfsad fart, inkl en fartök som skulle skett på Krillan (Stadion utan banor) efter 80 min. Dock tävlingar på Krillan när vi kom dit; så det blev att fortsätta till Stora Mossen; så efter ca 1:50 körde vi
5000m på 16:29, som dock motsvarade lite bättre eftersom vi fick kryssa lite mellan knattefotbollspelare och ledarbänkar/bås på banan....

Veckan är inte riktigt avslutad; förhoppningsvis några lugna km imorgon (+styrka) och även en lugn måndag (ska till Finland över dan, för att få info om hur det ser ut för PUMA Running hos våra nordiska vänner!).
Återkommer med rapport under nästa vecka ang träningen; om ni är i Gbg på varvet; ses vi där i PUMA montern! Kanske blir det en SD på Slottskogsvallen också! (men inte Gbg-vavet för egen del)

11 Maj 2005
Avslutade vecka 18 med några "mängd dagar" och fick ihop totalt 157km, fördelat på lugn distans, ett långpass (se 5/5), ett bandpass med kortintervaller och ett litet backpass. Helgens km var i Portugal, och det blev bla några distpass (mellan jobbåtagande) med bla Moses Kiptanui. Han har lagt av, men han lekte med mig ändå på en "stegrad" morgonpassrunda. Inser när man ser hans "lätthet och flyt" i löpningen, att ens egen talang ligger några mil bakom. Kritiska hemresan från Portugal, har tyvärr gett lite halsont, hoppas det går tillbaks snabbt....för jag vill få in långpass med fartök till helgen; håller igång musklerna med compexen idag! (Endurance programmet)

5 Maj 2005
Ursäkta dröjsmålet med uppdatering; har helt enkelt inte hittat tiden. Vad har då hänt; Jo idag Kristihimmelsfärd inledde jag dagen med bra långpass på 39km; riktigt trött men nöjd (2 långpass kvar innan Sthlm). Sen sist jag skrev har det för egen del var det Internationellt möte i Tyskland; kul och spännande att vara med. På Runningsidan händer endel; 2006 års PUMA Complete skor kommer att bli riktigt bra!
Nöjd också med min träningsdisiplin under mötet; lugnt långpass före frukost innan avresan till Tyskland och sen ett löppass varje dag nere på int mötet! Inga riktigt tuffa kvalitativa pass, men en snabbdistans fick jag. Totalt fick jag ihop helt ok 141km under vecka 17.
Missade dock tyvärr terräng-SM; men får gratulera PUMA-löparna Musse och Ida (Ida är helt ny, men körde ialla fall 4km i splitter nya Harambee!) som imponerade med "dubbla guld"!
Innevarande vecka inleddes med tidsbrist...missade lite träning, ett superlätt backpass igår men alltså ett bra långpass idag. Hoppas köra på ok veckan ut; men har resdag igen på lördag då jag ska på "retailevent" för PUMA i Portugal; hemma igen på onsdag nästa vecka!!

Efter dagens långpass (tog några timmar innan jag mådde ok...)
var jag förbi Krillan; och tog några bilder:

Smilla på språng både på banan och på sargen...

Samspråk mellan två friska löpare och en skadad!
Sjöqvist tyvärr fortfarande på cykel, Skoog och Uhrbom
gjorde dock ett bra banpass i solskenet!

Terräng-SM tröjan från PUMA! Grattis o imponerande till
Alexander i mitten. Krossade i Terräng-SM!

Grattis och imponerande; syskonen Nilsson
iklädd snygg SM-jacka!

 

25 April 2005
92km; maraton-vilovecka. Ett lätt kvalite med 300-ingar på 53-54", ett lugnt 20km pass. I övrigt korta joggpass för genomblödning kombinerat med lite koordinationer för att "väcka" dom få snabba fibrer jag har kvar....
Hoppas kunna rulla igång lite hårdare träning denna veckan, men ska till Tyskland med jobbet så troligt blir en relativt lugn vecka till; vilket inte skadar. Fortsatta träningsplanen mot Sthlm Marathon är ganska klar, men jag vet att det finns många fallgropar på vägen; hoppas dock kunna jobba vidare från Londonresultatet!

Lite många bilder i rad på mig själv, så nu en vårbild på Smilla;


21 April 2005
Ganska mycket (många!) positiv feedback på mitt Londonlopp; KUL och jag är givetvis nöjd men konstaterar också att jag gjort 22 lopp som gått fortare...
Sluttid 2:21:27, och passering halvvägs på 1:08:05. Kul att känna att allt funkade igen, länge sedan sist.....
Lite sann reklam: Marathonsko: PUMA COMPLETE PROMT; inte ett skavsår trots värmen och förhållandevis bra i benen = bra passform och bra stötdämpning! Ger mig självförtroende även i mitt jobb; PUMA´s löparskor håller bra kvalité!

5kms; 15:45-31:53-48:03-1:04:31-1:21:22-1:38:35-1:56:10-2:13:50
(15:45-16:07-16:09-16:27-16:51-17:13-17:35-17:39-7:37).
Tog det lugnt måndag-onsdag med bara lätt jogg, men såpass fräsch nu att jag redan idag körde igång lite lätt kvalité; lugna 300-ingar med kort vila i 3-minutersfart. Kändes bra, men måste vara lyhörd och inte förivra mig i träningen fram mot Stockholm.
Marathonveckan (v15) blev det 136km inkl maran. Återkommer!

17 April 2005
Som flera säkert redan noterat var Aprils hårda långpass i London; 42,2km med snitt på 3:21. Lätt veckans bästa pass......pigga ben och skor som fungerade perfekt!

Efter långpasset blev det en båttur med Haile... 2:21:28 på egen
klocka blev det i London Marathon. Öppning på 1:08 låga och
sen lugnare avslut
.

Planerade in London för ganska länge sedan, och hade från början tänkt försöka göra en bra tid. Träningsprogressionen har dock inte riktigt varit så bra som jag hoppades på när jag ordnade med just London. Nu var målet med loppet istället att köra "fort" första halvan och sen "lagom" in i mål; få en kick av loppet både träningsmässigt och mentalt mot Stockholm Marathon. Mentalt gav loppet ialla fall en kick, för efter Rejkjavik (2:33) och Singapore (2:34) har jag verkligen varit lite osäker på sträckan; har inte orkat igenom alls (oerhört mycket tröttare på de tiderna än jag velat vara). Nu fick det mentala istället en känsla av att det funkar springa marathon igen. Inte "trött" på 2:21!!
Återstår att se om jag dessutom kan dra nytta av loppet träningsmässigt; tror och hoppas att så är fallet.
Eftersom jag medvetet gick ner i fart andra halvan, tror jag mig fått en bra träningseffekt och inte en förslitning. Om jag kört "allt ut" in i mål (inbillar mig att jag då kunnat landa på 2:18 höga -2:19) hade jag däremot säkert riskerat mer inför Sthlm. Körde ett hårt långpass i mars (löpband) och då var jag nästan tröttare än idag; fick en bra kick av det (följande lugna långpass har kännts oerhört mycket lättare än tidigare), hoppas nu på ytterliggare en sådan boost!

13 April 2005
Planerad mindre mängdvecka gav 117km (v14). Mängdsänkningen fick dock inte fram lättheten troligen pga att jag fått en släng av magsjuka.
Jag har kunnat träna på, men varit ganka matt i kroppen.
Hur som helst körde jag tre kvalitépass; ett på band med kortintervall, ett lätt backpass och sen kort snabbdist över 5000m (15:37). Hade tänkt köra fortare på 5km, men var lite kraftlös.
Tyvärr släpper inte magproblemen helt, men hoppas på vändning nu! Planerar ju att köra aprils hårda långpass på söndag....med hård inledning och förhoppningsvis lugnare avslut med flyt!

I övrigt var det löparmässa på söndagen, visade PUMA, rörlighet och pratade med löparfolk. Sjöqvist var "nedslagen", och sa att karriären är över; det tror jog dock inte. Alla skador kan ge med sig!! och Erik är en mästare på alternativträning; så ligg i. En annan småskadad toppatlet är Staffan Strand; han körde just nu marathonträning...inte riktigt men för honom är det inte så kul köra "nötningsträning" (vatten etc) när han egentligen skulle behöva köra explosivt o hopp.

5000m SD i Sätra

5 April 2005
Fick hålla igen lite på söndagen med km för att inte komma över 180-vallen. Både 2003 och 2004 gick jag "över gränsen" just när jag körde 18 mil/vecka. Nu ska jag hålla mig under den gränsen fram till Sthlm, men det blir mängdveckor ändå; och v13 var just en planerad mängdvecka och det blev 178km. Nöjd med veckan som helhet, och bästa passet var lördagens långpass i Skåne; körde 36km innan frukost (start 06:20!) och hade en riktigt bra dag, fick hålla igen för att inte springa på fort. Vindstilla och en vaknande sol gjorde passet "till en njutning". Fick sällskap av Lars Andersson (IS Göta) en timme och vid "vändpunkt" på årets ban-SM arena Heden gjorde vi en kort fartök över 1 km på 3:00. Annars runt 4:10.
Veckan i övrigt mest lugn distans, med fart i två pass; en snabbdist i 3:15-fart och ett teknikintervaller pass med 10x400/67:2 i snitt.
I övrigt; Stora Löpardagen, och dessutom spännande Paris Marathon på söndag. Kent Claesson har (hade?) siktet inställt på Paris; han och Spårvägen kom hem från träningsläger igår; allt enligt planen på lägret, men idag hade Kent tyvärr feber och starten i Paris kan vara i fara. Synd om det blir så med tanke på Kents fina genrep i Haag.
För egen del, lugnare mängdmässigt innevarande vecka. Skapa lite lätta ben...

1 April 2005
V12; 142km. OK.
Inte mycket nytt skvaller, eftersom både marathon.se och friidrott berättat om aktuella löparskador. (Det var det jag fick höra om av dr Carlborg under långpasset). Det är Enhörna gänget som är lite sargat; Tjärdal; min "arvtagare" på löpargymnasiet har fått en bristning i hälsena/vad, (påväg till tunnelbanan....) Sjökvist och Bergman har också skadebekymmer.
Löparlivet e tufft, svårt att balancera rätt om man vill bli bättre.
Kan inte säga att jag e helt utan krämpor; men hälsenan är faktiskt peppar peppar ta i trä...bra! Försöker mig på lite mer mängd just denna vecka (v13); det behövs men ökar givetvis risken att man går över gränsen.
Veckorapport i nästa vecka!

26 Mars 2005
GLAD PÅSK tillönskas läsarna. För egen del en bra påskafton
som inleddes med ett lugnt långpass; bra flyt och och i strålande
"vårsol". 2h40 min gav nog nästan 38km. Veckorapport kommer i
mitten av nästa vecka, inkl lite löparskvaller snappat under dagens
långpass när dr Carlborg anslöt.

Utlovad bild; Smilla har haft besök av Påskharen..
..


25 Mars 2005

Lång långfredag, innebar dock inte långpass; men väl morgonjogg 05:45 a 8km lugnt (35 min) i vårdimma, bilresa till Sthlm (jobbat i Skåne/Småland i veckan) och kvällspass med 400-ingar på löpbandet. Nu har jag laddat lite extra kolhydrater på kvällskvisten, för det blir lugnt långpass innan frukost imorgon för energiomsättningsträning...

21 Mars 2005
Grattis till Kent Claesson. Pers på halvmaran, 1:04:23; ser bra ut inför Paris Marathon!
Ingen halvmara för min del, men ett av 3 hårda långpass innan Stockholm klarades av under helgen som gick. 37km på löpband...svettigt och mental träning.
Kommer givetvis att köra fler långpass än två till innan Stockholm, men dom övriga blir lite lugnare och förhoppningsvis inga fler på bandet; våren ska ju komma nu! Kör ett riktigt hårt till i April (kanske som lopp!) och sen även ett i mitten av maj; om allt går som planerat.
Fick ihop totalt 151km (v11), och förutom långpasset och teknikintervallerna (se 16/3 texten) körde jag även ett intervallpass med 1000-ingar i tröskelfart (dvs ganska lugnt).
Som helhet nöjd med veckan, även om man givetvis hade sett snabbare progression i träningsfarten på tex teknikintervallerna.

16 Mars 2005
Ursäkta dröjsmålet med uppdateringen, har varit i Skåne och fick oväntat problem att komma åt uppdateringsmöjligheter. (ny dator, utan koder etc)
Hur som helst, en bra start på förra veckan (v10), direkt efter förra uppdateringen var det Bosönpass med Spårvägen; Kent Claesson, Uhrbom, Öhman och faktiskt även Andreas Rehnborg.
10x1000 som huvudpass och för egen del blev det 6x1000 och sen 800-ingar in;
Kent och Urbom flöt på runt 2:58 ( dom hade planerat springa Lissabon Halvmara i helgen som gick, men det blev inget; möjligen blir det i Haag nu till helgen istället), och det var mitt snitt på mina 6, sen runt 2:20-22 på 800-ingarna. Nöjd; 9km kvalité på bana stärker vaderna!
Måndagspasset följdes av backfartlek på onsdagen (16km), snabbdist tröskel på torsdag (15:48 på 5km + distans 14km). Därefter stannade veckan av lite träningsmässigt; fick in distans, men inga "fokuserade pass", hade tänkt ett kvalité men var för sliten;
Jobbade i Skåne för PUMA med bla utbildning av "mitt PUMA team" +förbundsmöte+ besök av Musse + storclinic i Göteborg (allt fredag-tisdag); och alltså hemma
idag onsdag v 11.
Fick "bara" ihop 134km, men kontinuiteten finns; (raden v5-10; 150-125-157-151-162-134).

Har fått ihop ett riktigt bra PUMA team som kommer hjälpa mig på events,clinics och ge bra feedback på skor och mycket mer.....
Mer om teamet kommer längre fram.

Vecka 11, startade lite som vecka 10 avslutades, lite ofokuserad träning måndag-tisdag (dock 90 min på måndagen i 4:00-fart), men idag konkret pass i Sätra; inledde med 5x100 + 3x200 och därefter 10x400 "teknikintervaller" 40" vila o 67:3 i snitt. (OK)

Bilden är från EM i Helsingfors; blir svårt att komma till VM i år (kval 2:16:00); men EM nästa år!?

7 Mars 2005
Detta är ju främst en "Lång-löparsite", men man kan knappast undgå att
gratulera svensk friidrott och framförallt Stefan Holm, systrarna Kallur och givetvis Klüft.
IMPONERANDE!
På långlöparsidan tycker jag Henrik Skoog gjorde ett bra IEM, marginalerna är små, och det är inte långt upp till poängplats. Henriks flytt till Stockholm och jobb istället för plugg verkar fungera bra, och det blir förhoppningsvis en spännande utesäsong på svenska hindersidan.

Själv då; flyter på..OK vecka med 162km, även om fokus saknas på vissa pass.
Fick dock in både ett bra bandkvalité (tröskel) ett banpass
(stege 1200-1000-800 osv ner till 200m; 3:34-2:55 osv i stegrad fart).
Långpasset fick bli på band (superkallt ute!), 35 slitsamma km. Jobbigt att köra band i drygt 2h20min en "tung dag"...
Efter genomförandet inser jag att viljan att komma tillbaks finns där!

En lite nostalgibild; Vilket lopp
? Svar o mer senare i veckan. Snart kväll och 1000-ingar på Bosön med Spårvägen.

28 Februari 2005
Först Grattis till Måns Höiom, ett stort steg i rätt riktning, 2:23.
Bra för svensk långlöpning att några satsar och att det ger resultat.
Tråkigt för Musse, att vädret ställde till det i debuten. Craft borde haft bättre kläder.... Hoppas det inte sätter sig och att 3000 hindersäsongen blir som tänkt.
På maran kommer han lyckas nästa gång.

Själv blev det en hyfsad vecka; 151km inkl ett långpass i Göteborg där jag var och tittade på talanger på JSM + lite annat PUMA. Sprang i Slottskogen, och träffade då på Solvikingen Anders Hansson och han guidade sedan runt Gbg-varvets bana i bra fart!
Totalt ca 30km.
Kvalitativt ett banpass i Helsingborg med 300-ingar, och ett tröskelpass på löpband.

Snön, till glädje för skidåkare!

22 Februari 2005
Spännande debut i helgen som kommer. "Musse" (Mustafa Mohamed) springer sin första mara i Sevilla; och det blir i PUMA skor...som synes på bilden (Complete Aello Tävling)

Förberdelserna i Sydafrika har gått bra, väl hemma kom snön så för att ha kvar bra löpkänsla åkte Musse ner till sydligare breddgrader redan igår (måndag).
Enligt rapport från Sjökvist som också var i Sydafrika har Musse kört riktigt tuffa långpass; där Sjökvist själv sprungit med sista 20km (av 38km) och hållit igång milfarten på runt 34...på hög höjd. Hoppas det inte blivit för tufft bara!! Inte alltid rätt att köra riktigt fort på lp.
När det gäller skorna, var det känslan och passform som avgjorde till PUMAs fördel gentemot dom andra märkena som också ville ha ett samarbete med Musse.
Jag skickade ner några par skor till Musse på Sydafrikalägret, och lät han testa dom under tuff träning; och det fungerade tydligen riktigt bra.

Min egen träning den senaste veckan var hyfsad, fortsatt lite ovant med "arbets-stressen" (alla ringer rycker o drar...) men fick ändå ihop 157km inkl ett bra löpbandslångpass på 35km, och ett banpass på Bosön med 400-ingar med kort vila (runt 67:0 på 13st + några 200-ingar på 30-31sek). Känslan i löpningen har varit positiv, och efterhand kommer jag nog åter få in en "veckorytmn" i träningen igen. Hel och frisk, kan det bli bra till våren.... Hälsenan är "peppar,peppar ta i trä" riktigt bra!!

14 Februari 2005
Som synes en ny samarbetspartner; Andrén & Holm.
En av svensk löpnings största och mest "insatta" sponsorer är "TK-Lasse Westerlund ". Många löpare har han stöttat genom sitt Trycksakskonsult. Nu har Lasse beslutat
(med all rätt) att det är dags för pension, och tid för fler egna löprundor!
TK går därmed upp i just Andrén & Holm, och de nya ägarna har glädjande nog beslutat att fortsätta stödja svensk långlöpning; främst genom att samarbeta med Stockholm Marathon. Mer info om företaget får du om du klickar på deras loggo ovan.

Träningsveckan då; nja inte riktigt bra, framförallt inte att jag bröt B-finalen på 3000m i inomhus-SM i Malmö....Till mitt försvar, saknade fokus, hade inte åkt till Malmö direkt för att tävla, utan för att jobba för Puma. Men eftersom snön yrde utanför var bästa sättet att få in ett "kvalitépass" att springa loppet inne i varma Atleticum. I efterhand skulle jag inte sprungit, men framförallt hade det varit klart bättre träning att springa hela 3000m....Men fick ett "psykbryt"; hade inte ställt in mig på att bli trött, och det blev jag och gjorde det lätt för mig genom att kliva av efter 2000m på 5:55.
I övrigt totalt 125km, inkl ett hårt långpass över 34km, ett kortare banpass 10x300 och alltså 2000m på ISM.
Närmst gäller att försöka hitta träningsflyt och komma in i nya jobbet.
Från ISM;

B-finals segraren Engström från Studenterna anför!

7 Februari 2005
Vecka 5; 150km inkl helvila på söndagen. Hade tänkt köra veckan ut med 170+, men kände på lördagen att det var läge att få in en vilodag. Startade veckan med ett bra långpass på löpband....34km, (lite stelt när jag gick av bandet...) fortsatte sedan med kvalité på onsdagen där det blev klassiska 15x400 på 67:6/ 40" vila; snabbare dist på torsdagen och ännu ett banpass på lördagen. På lördagens banpass kändes det lite segt; ok pass men tendens till syra i 3:00-fart (8x1000 som blev 7x1000 + 600+400); därav läge för vilosöndag.

Förutom träning givetvis jobb; lite på löpargymnasiet och en hel del med Puma.
Löpargymnasiet har nu hittat en ersättare till mig; Patrik Tjärdal från Enhörna startar upp kommande vecka.
Själv kommer jag hålla kontakten med eleverna för att "övergången" ska bli på bästa sätt. För övrigt sprang flera av "mina adepterna" riktigt bra i Raka Spåret i Sätra; Lena Örn,
Erik Widing och Erik Scheller persade alla på 1500m; superkul och alla har mer att ge. Dessutom frontlöpte Eric Wretström på 800m och nästa gång håller det!

När det gäller Puma jobbet, börjar jag komma in i "gängorna" och vid sidan om själva jobbet, har jag för min privata räkning redan hittat flera kanonskor. För första gången sedan 1998 springer jag nu i ett par "ouppklippta skor". (pga häl/hälsene problem har jag tagit bort hälkappan på alla mina skor...)
Puma Complete Taranis heter den som passar min häl/hälsena;
lätt löpglad sko med mycket bra löpkänsla.
Ska när jag hinner ge lite info här om Pumas nya löparskoserie; Complete!

Puma Complete Taranis, en klar favorit
med suverän löpkänsla och ändå mycket
bra stötdämpning.

30 januari 2005
142km, mest distans. Fick "bara" in ett banpass (Tävling i Sätra, se nedan) och ett bandpass som kvalité, men jag är ändå nöjd med veckan. Hoppas dock kunna trappa upp mängden ett snäpp till framöver, och ändå behålla 2-3 kvalitativa pass per vecka.
Söndagens kvalitépass i Sätra; 3000m på 8:52:5 (2:56-3:00-2:56 med 31:7 på sista 200).
Ett steg i rätt riktning fartmässigt, och inga problem med hälsenan!

27 januari 2005
Några dagar i Skåne, hade hoppats på barmarkslöpning; -10 grader och snöigt underlag; dock ganska fint för lugn dist i månskensljus..; mer från Skåne; Johan Wissman nu i Puma!
Från Sätra, ett Hammarbypass; 2x200,2x150,2x120 för Zigge Synnerman på 26:0-19:0-14:0; comeback? Pell och Norberg; runt 24:0-18:0! Hinner inte mer nu utan återkommer nästa vecka!

23 januari 2005
Första segern på 2,5 år....men 15:28 tillåter ingen segergest....Jag tävlade i Vinthundsvinter i Sätrahallen igår; 5000m. Såg loppet som ett bra tillfälle till en snabbdistans, med lite tävlingskänsla. Hade tänkt köra på 15:10-15:15, men som loppet gestaltade sig blev det lite långsammare. Ett 3000m lopp ingick, och jag "hängde" Studenternas Cédric som jag trodde skulle köra på runt 9:00. Cédric hade dock kört 800m en stund innan, och syran satt i benen; så efter ca 3:00-6:05 sjönk farten så passering vid 3km blev runt 9:17. Ökade upp farten på Cédrics sista varv och sen ytterligare 2 varv när jag själv blev frontlöpare (runt 1:46 på 600-ingen mellan 2,8-3,4) men det kändes inte helt lätt. Sen kom "tävlingstanken" in, och eftersom jag hade lite "släptåg" sänkte jag farten till bekväma 38-rundor för att sen ha kraft till en "vinnande" spurt....(sista 300 på ca 50")
Veckan i övrigt innehöll två till kvalitetspass; ett bandpass med lugna "tröskel" 1000-ingar och ett kort "teknikpass" med fart i Sätra. (mitt "myspass" 3x400-300-200-100, v 60")
Veckan avslutade med långpass idag över ca 31km i lugn fart.(133min)
Totalt: 141km, som alltså innehöll lite mer kvalitativt än förra veckan.

Som utlovat några Smillabilder.
Hon har haft besök av fotografen Olle Högdahl på dagis som gav bildserien;

19 januari 2005
Stort grattis till Mikael "Slang" Larsson som idag fyller veteran; läs hans krönika här!


18 januari 2005
124km blev det förra vecka, inte dåligt men lite mindre än planerat. Hur som helst är det inte bara km som räknas, utan vilka km; och förra veckans tisdagspass blev tyvärr enda "hårda" kvalitén även om lördagens långpass med fartökning också var ok; 33km totalt med fartökning på Bosön efter 25km; 5000m på 15:44.
Denna veckan räknar jag med att få in lite mer kvalitativt, inkl 5000m på lördag...
Återkommer, och snart känns det som det också är dags för en Smillabild!


Testat ett nytt löpband (på Swesport hos Sport Supply) som kändes superbra!

13 januari 2005
Jag har fått flera förfrågningar ang vårens "Traning-Camp" i Portugal, där jag skull
varit "tränare"....
Känns mycket trist att meddela att det inte blir något läger
för min del. Jag hade verkligen sett fram mot att inspireras
och förhoppningsvis inspirera både gamla och nya bekant-
skaper inom "löpningen".
Bosse o Veijo är några av de som man genom åren träffat;

När jag tog mitt nya jobb på PUMA, fick jag klartecken av
ledningen där att genomföra min planerade ledarinsats
under våren. Men efter skiftet av skomärke säger nu
lägrets huvudsponsor Nike tyvärr nej till min medverkan.

Jag hoppas ändå träffa flera av er som ska på lägret, ute på årets löpartävlingar.

Som jag skrev i måndags, lite stressig tillvaro just nu med "dubbeljobb", så jag har
fått träna lite "mindre" än ursprungsplanen. Fick dock in ett hyfsat banpass i tisdags; 15x400m på Bosön med dr Carlborg; vila 40" och ett snitt på 68:6.
Efter helgen tror jag att jag är i fas med jobb och träning igen.

Bild från helgens Bröllop; Johan Malm (ca 3:52/30:50) fick sin Hanna:


11 januari 2005
Lite "mycket"just nu; med bröllop i Skellefteå i helgen, Swesportmässa för Puma
igår (+ uppstartsjobb på Puma) och sen "dubbeljobb" på löpargymnasiet denna vecka eftersom två tränare är på utlandsvistelse. Jag återkommer med träningsuppdatering (bla Bosönpass ikväll) bröllopsrapport och någon bild lite senare i veckan.5 januari 2005
marathon.se intervju här om nya jobbet på Puma !
Som ut-lovat en lite skarpare bild från ett pass i Helsingborg;

Nedjogg efter onsdagens "teknikintervallpass". Lars Andersson, (IS Göta), jag
dr Carlborg (Hbg;s Spårvägare). 20x300; start varje 90", med snitt på 50:6.
Kändes helt ok, PUMA FUNKAR RIKTIGT BRA!!!
Tränar alltså med min "barndomsklubb" när jag är i Helsingborg;
faktiskt är klubben IS Göta fortfarande riktigt aktiv; 6 man på under 2:50 på maran
i år, med just Lars som snabbast på 2:36. Men det är inte bara en "mara-klubb"
utan även 2004-års nordiska juniormästaren i terräng är med i klubben.
På den suddiga bilden från 3/1, syns ännu en löpare i klubben;
nykomlingen Peter Hinsell. Han skulle varit med även på 300-ingarna, men utan
ett "ljud" genomled han måndagspasset med en stressfraktur i skenbenet.
Hoppas det läker bra, för Peter (som bla spelat fotboll snäppet under allsvenskan i Hässleholm) är ett spännande nytillskott i långlöparsverige.
På ytterst lite träning har han gjort riktigt bra resultat.
Peter som jobbar som läkare i HBG, vet säkert hur han ska rehabträna och komma tillbaks.

3 januari 2005
Givetvis överskuggar katastrofen allt och det känns konstigt att önska gott nytt år!

Årets (2004) sista träningsvecka blev hyfsad; måndagspasset (se 27/12) gick bra, men sen hittade jag inte riktigt samma flyt på dom andra passen. Långpasset och den övriga kvalitén gick lite "småsegt". En koll i träningsdagboken visade dock på att det var läge för en vilodag; så igår söndag tog jag en 44 timmars vila! Helvila från lördag middag fram till dagens förmiddagspass inomhus i Helsingborg;

Det blev i sällskap av de ni ser på bilden;
3000-2000-1000m med 5 min i vila; 9:09-6:09-2:55; kändes ok.
Hoppas på en skarpare bild på onsdag/torsdag, och en mer utförlig rapport från
träning med IS Göta i Helsingborg (+ min klubbkompis dr Carlborg)

2004 är alltså till ända, och kan summeras med hjälp av min träningsdagbok. Jag har fört träningsdagbok sedan jag var 13 år, och tycker faktiskt fortfarande att dagboken är till nytta i min träning. Tr-dagboken ger mig viss motivation, men framförallt "feedback" på min gjorda träning. Utifrån gammal och aktuell träningsdata gör jag upp kommande träningsplanering. Så om ni tränar och inte redan för "loggbok", tycker jag ni ska starta nu när året är nytt! Det går att komponera sin egen tr-dagbok, men det finns även bra tr-böcker att köpa och på "nätet". (ett exempel finns ute i min "reklam-marginal")

2004-års summering då; 130,7km i snitt. Sen tillkommer fakta om vilodar/sjukdagar/träningsintensitet osv.

Men det ska jag inte trötta ut er med nu!


Texter augusti-december 2004